Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Alla EU-länder stäms för bristande klimatarbete

Frågan om länders ansvar för klimatförändringar ska nu för första gången prövas enligt Europakonventionen om skydd för mänskliga rättigheter, EKMR. 

Bakgrunden till stämningen är bland annat skogsbränder i Portugal för tre år.
Bakgrunden till stämningen är bland annat skogsbränder i Portugal för tre år.Foto:Rick Rycroft

Det efter att sex portugisiska klimataktivister har stämt alla EU-länder samt ytterligare sex länder för att kränkt deras mänskliga rättigheter genom att inte göra tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. 

Bakgrunden till stämningen är bland annat de skogsbränder i Portugal för tre år sedan som ledde till över 120 dödsfall. Bränder som av forskare har kopplats till klimatförändringarna.

Organisationen Global Legal Action Network, GLAN, företräder de sex portugiserna i ärendet och pekar på sammanställningar som visar att de stämda ländernas klimatåtagande motsvarar temperaturökningar mellan tre och fyra grader. Därmed anses länderna inte leva upp till Parisavtalet.

Förhoppningen med åtgärden är enligt en talesperson för GLAN att länder ska känna ökad press på att sätta mål på utsläppsminskningar som följer vetenskapliga rekommendationer.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?