1515
Annons

Alecta investerar 694 miljoner kronor i blå obligation

Alecta investerar 75 miljoner dollar, motsvarande 694 miljoner kronor, i en så kallad blå obligation. Obligationen ska bidra till en bättre havsmiljö i Karibiska havet utanför Belize.

Foto:LEIF R JANSSON / TT

Investeringen befäster enligt Alecta bolagets position som en av världens största investerare i gröna, blå och sociala obligationer. I nuläget har pensionsbolaget nära 75 miljarder kronor i sådana obligationer.

Blå obligationer är en generell benämning på obligationer som finansierar hållbara marina projekt. 2019 gav till exempel Nordiska investeringsbanken tillsammans med SEB ut en sådan för Östersjön, där pengarna öronmärks för projekt som ska minska föroreningar och skydda vattenmiljön i Östersjön.

I det här fallet handlar det om Karibiska havet utanför Belize.

Belize Blue Bond, som obligationen heter, finansierar ett lån till staten Belize. Tanken är att Belize på så vis ska kunna betala av delar av sina befintliga lån, sänka lånekostnaderna och frigöra omkring 180 miljoner dollar som öronmärks för skyddsinsatser i havsmiljön. 

”När en sådan här obligation ges ut tvingas låntagaren på ett väldigt strukturerat sätt definiera sina gröna aktiviteter och gröna tillgångar och sätta upp processer för hur dessa ska finansieras och följas upp”, säger Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta i ett pressmeddelande.

Långsiktig hållbarhet och god avkastning till begränsad risk gör att fonden platsar i pensionsjättens placeringsmodell. Alecta bedömer också nyttan av investeringen som god utifrån miljöorganisationen The Nature Conservancys, TNC:s, ramverk för blå obligationer. 

Obligationen ges ut av mäklaren Platinum Securities och har fått kreditbetyget Aa2 av Moody's.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?