1515
Annons

Aktivisterna som fällde Shell till storbolagen: minska utsläppen, annars...

Jordens vänner fortsätter sin kamp mot storbolagen. Efter att ha fått till en dom som tvingar Shell att reducera sina utsläpp i en högre takt ställer de nu ett ultimatum till 29 nya klimatbovar. Förbättra klimatarbetet eller riskera en stämning lik den oljegiganten åkte på. 

Milieudefensie drev igenom en stämning mot Shell där domen innebar att oljebolaget tvingas reducera sina utsläpp med just 45 procent fram till och med 2030.
Milieudefensie drev igenom en stämning mot Shell där domen innebar att oljebolaget tvingas reducera sina utsläpp med just 45 procent fram till och med 2030.

Milieudefensie, den nederländska grenen av den internationella miljöorganisationen Jordens vänner, har skickat brev, där kraven detaljeras, till stora bolag med säte i landet. Det handlar om att publicera planer som detaljerar hur bolagen ska reducera sina växthusutsläpp med 45 procent fram till 2030.

Om inte några planer publiceras kan rättsliga åtgärder, liknande stämningen mot Shell, vidtas, skriver gruppen.

”Vi är väldigt tydliga med att, om det krävs, så är vi villiga att gå till domstol. Men självklart hoppas vi att bolagen kommer agera självmant”, säger Peer de Rijk, policyansvarig på miljöorganisationen, till nyhetsbyrån Reuters.  

Bland de som mottagit kraven återfinns flygbolaget KLM, energibolaget Uniper och färgtillverkaren AkzoNobel. Aktivisterna ger bolagen fram till och med den 15 april på sig att presentera en klimatplan. 

Reuters har kontaktat mottagarna av breven och fått svar från 14 bolag som uppger att de vidtar åtgärder för att reducera sina utsläpp. Men tomma ord utan konkreta åtgärder kommer inte räcka för miljöorganisationen. 

”Vi är villiga att prata med bolagen, men vi har samtidigt bråttom, så vi kommer inte att acceptera samtal för samtalandets skull”, säger Peer de Rijk.

LÄS MER: Bankchefen: Bara en tidsfråga innan klimatstämningar kommer till Sverige 

Det var bara häromåret som Milieudefensie drev igenom en stämning mot Shell. Domen innebar att oljebolaget tvingas reducera sina utsläpp med 45 procent, jämfört med nivåerna 2019, fram till och med 2030. Det är i enlighet med målen som är satta inom ramarna för Parisavtalet. 

Milieudefensie är dock tydliga i sina brev att nya rättsliga åtgärder är något de helst undviker. 

”Det här meddelandet fungerar som en avisering, men framför allt som en inbjudan. Det är varken vår önskan eller ambition att låsa in oss i rättsliga strider med Nederländernas största förorenare. Vi föredrar att ha en dialog om hur vi kan nå en rättvis klimatomställning”, står det i brevet. 


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?