Annons

Aktieägare stämmer bolag för bristfällig hantering av klimatrisk

Aktieägare har dragit igång en rättstvist med det polska energibolaget Enea, på grund av bristfällig hantering av klimatrisker i samband med beslutet att bygga det nya kolkraftverket Ostrołęka C. Enea blir därmed det första bolaget i världen som dras inför domstol för bristfällig hantering av klimatrisk.

Enea är det första bolaget i världen som dras inför domstol för bristfällig hantering av klimatrisk.
Enea är det första bolaget i världen som dras inför domstol för bristfällig hantering av klimatrisk.

Vid en bolagsstämma under förra månaden godkändes en resolution om att investera i ett nytt kraftverk, trots skarp kritik från en minoritet av aktieägarna. Bakom stämningsansökan står miljöorganisationen Clientearth som äger aktier i Enea.

Clientearth menar att beslutet medför en oförsvarbar finansiell risk för investerare på grund av stigande koldioxidpriser, ökad konkurrens från förnybara bränslen och påverkan från ytterligare energireformer inom EU.

Analytiker vid den internationella tankesmedjan Carbon Tracker menar att det nya kolkraftverket är ”en finansiell och ekonomisk katastrof”. Uttalandet baseras på en rapport som visar att projektet kan generera negativa nettovärden om 1,7 miljarder Euro över hela livscykeln.

Peter Barnett, advokat vid Clientearth, säger i en kommentar att bolaget samt dess styrelse och ledningsgrupp har ett legalt ansvar att hantera finansiella risker och möjligheter som en följd av klimatförändringen.

”Enea tycks blunda för de väldokumenterade riskerna som projektet hotas av.

Aktieägare kan inte luta sig tillbaka när bolag spelar bort deras fonder på dyr, föråldrad och miljöförstörande teknik. Klimatrelaterade rättstvister kommer öka för de bolag som håller fast vid fossila bränslen”, säger Peter Barnett.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera