Annons

Air France förbjuds att konkurrera med tågen

Air France måste bli världens miljövänligaste flygbolag. Annars blir det inga stödpengar.

Foto:Christophe Ena/TT

Flygbolaget Air France-KLM har erbjudits 10 miljarder euro i stöd för att bolaget ska ta sig igenom coronakrisen. Men den franska staten som äger 16 procent av bolaget skriver inte några checkar in blanco, utan kräver att Air France måste bli mer miljövänligt. 

Det förklarade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire när han i veckan informerade nationalförsamlingen om stödpaketet.

Staten villkorar stödet med att Air France inte längre får konkurrera med järnvägen på kortare sträckor. Bolaget får inte sälja biljetter på inrikes flygsträckor som tar mindre än 2 timmar och 30 minuter med tåg. Därmed ska det inte gå att flyga mellan till exempel Paris och Bordeaux, Lyon och Nantes. 

”Det ska vara regeln och vi ska se till att det blir så”, sa finansminister Bruno Le Maire.

Air France ska också minska koldioxidutsläpp med 50 procent till 2030, från 2005 års niåver. Senast 2025 ska minst 2 procent av flygbränslet komma från förnybara källor, och bolaget ska också förnya sin flygplansflotta för att minska sina utsläpp.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?