ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Air France förbjuds att konkurrera med tågen

  • Foto: Christophe Ena/TT

Air France måste bli världens miljövänligaste flygbolag. Annars blir det inga stödpengar.

Flygbolaget Air France-KLM har erbjudits 10 miljarder euro i stöd för att bolaget ska ta sig igenom coronakrisen. Men den franska staten som äger 16 procent av bolaget skriver inte några checkar in blanco, utan kräver att Air France måste bli mer miljövänligt. 

Det förklarade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire när han i veckan informerade nationalförsamlingen om stödpaketet.

Staten villkorar stödet med att Air France inte längre får konkurrera med järnvägen på kortare sträckor. Bolaget får inte sälja biljetter på inrikes flygsträckor som tar mindre än 2 timmar och 30 minuter med tåg. Därmed ska det inte gå att flyga mellan till exempel Paris och Bordeaux, Lyon och Nantes. 

”Det ska vara regeln och vi ska se till att det blir så”, sa finansminister Bruno Le Maire.

Air France ska också minska koldioxidutsläpp med 50 procent till 2030, från 2005 års niåver. Senast 2025 ska minst 2 procent av flygbränslet komma från förnybara källor, och bolaget ska också förnya sin flygplansflotta för att minska sina utsläpp.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer