Annons

AI-experten: ”Vi kan nå paradiset i stället för bakgården”

Anna Felländer, medgrundare till AI Sustainability Center, lyfter möjligheterna för artificiell intelligens, AI att bidra till de globala hållbarhetsmålen.

Samtidigt varnar hon för att inte ta de etiska och sociala riskerna med AI på allvar.

Anna Felländer, medgrundare till AI Sustainability Center.
Anna Felländer, medgrundare till AI Sustainability Center.Foto:Jack Mikrut/TT
Anna Felländer
Anna FelländerFoto:Jack Mikrut

”Det absolut viktigaste i dag är att vi omfamnar AI med en etisk och social lins. Kunder och användare förväntar sig skräddarsydda rekommendationer och tjänster, men inte att de ska diskrimineras och integritetskränkas som följd.”

Anna Felländer, som lämnade Swedbank 2015 efter att ha varit såväl chefekonom som digitaliserings- och framtidsekonom för att starta AI Sustainability Center, varnar för de etiska riskerna men menar på inget sätt att vi är i händerna på AI. Tvärtom. 

”Vi har all makt och förmåga att styra användningen av teknologin i rätt riktning.”

På AI Sustainability Center som hon driver tillsammans med Eleine Weidman Grunewald, tidigare hållbarhetschef på Ericsson, hjälper de såväl myndigheter som företag att ta etisk AI från teori till praktik. 

”Vi erbjuder organisationer en oberoende validering av ansvarsfull användning av data och AI, en hälsocheck för att undvika etiskt kostsamma fallgropar. Det finns många AI-applikationer som implementeras utan en ”go to market readiness ”, säger hon och pekar på IBM:s teknik för ansiktsigenkänning som drogs tillbaka i somras till följd av de ökande och mer framträdande riskerna för systematisk diskriminering. IBM insåg att mjukvaran behövde genomgå ytterligare tester för att dess opartiskhet skulle säkras. 

För två år sedan blev Anna Felländer del av en grupp under ledning av Ricardo Vinuesa, lektor på KTH, som beslutat sig för att undersöka och systematisera vad den nuvarande forskningen sa om möjligheterna för artificiell intelligens att bidra till uppfyllelsen av FN:s globala hållbarhetsmål. Resultatet, som publicerades i tidskriften Nature i januari, pekar på att AI kan bidra till att nå 134 av delmålen medan det kan bli ett hinder för att nå de övriga 59 delmålen.  

”Vi som skrivit artikeln är övertygade om att vi med transparens, ansvar och möjligheten att göra det förklarbart kan nå paradiset istället för bakgården med hjälp av AI.  Politiskt ledarskap och mod liksom företag som kan kliva fram i väntan på nya regelverk är av största vikt.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera