Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

”Agenda 2030 bör vara utgångspunkt för all samhällsekonomisk analys”

Systemet för samhällsekonomiska analyser behöver uppdateras och utvecklas för att Sveriges beslutsfattare ska få bättre underlag när de fattar beslut om klimatarbete och Agenda 2030.

Det anser Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling som på torsdagen överlämnade rapporten ”Möjligheter och begränsningar med samhällsekonomiska analyser” till miljöminister Karolina Skog (MP).

I rapporten skriver rådet att samhällsekonomiska analyser måste bli mer robusta, särskilt när osäkerheterna är stora och konsekvenserna irreversibla. Enligt rådet är det viktigt att de samhällsekonomiska analyserna också tar med det värsta tänkbara scenariot i sina bedömningar.

”Rådande praxis vid beställning och utförande av samhällsekonomiska analyser bör ses över så att de systematiskt tar hänsyn till potentiella storskaliga, ickelinjära effekter och tröskeleffekter i klimatsystemet och ekosystemen samt till hur dessa effekter påverkar förutsättningarna för en hållbar utveckling”, skriver rådet i sina rekommendationer till regeringen.

Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling rekommenderar också att Agenda 2030 på ett systematiskt sätt blir utgångspunkt för alla samhällsekonomiska analyser som ligger till grund för politiska beslut.

Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling tillsattes av regeringen i juli 2015 och består av forskare som Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Center, Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?