1515
Annons

”Agenda 2030 bör vara utgångspunkt för all samhällsekonomisk analys”

Systemet för samhällsekonomiska analyser behöver uppdateras och utvecklas för att Sveriges beslutsfattare ska få bättre underlag när de fattar beslut om klimatarbete och Agenda 2030.

Det anser Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling som på torsdagen överlämnade rapporten ”Möjligheter och begränsningar med samhällsekonomiska analyser” till miljöminister Karolina Skog (MP).

I rapporten skriver rådet att samhällsekonomiska analyser måste bli mer robusta, särskilt när osäkerheterna är stora och konsekvenserna irreversibla. Enligt rådet är det viktigt att de samhällsekonomiska analyserna också tar med det värsta tänkbara scenariot i sina bedömningar.

”Rådande praxis vid beställning och utförande av samhällsekonomiska analyser bör ses över så att de systematiskt tar hänsyn till potentiella storskaliga, ickelinjära effekter och tröskeleffekter i klimatsystemet och ekosystemen samt till hur dessa effekter påverkar förutsättningarna för en hållbar utveckling”, skriver rådet i sina rekommendationer till regeringen.

Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling rekommenderar också att Agenda 2030 på ett systematiskt sätt blir utgångspunkt för alla samhällsekonomiska analyser som ligger till grund för politiska beslut.

Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling tillsattes av regeringen i juli 2015 och består av forskare som Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Center, Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg.


Nordiska ägare tar ny strid mot Amazon om fackfrågor

Danske Bank, Öhman Fonder och Folksam kräver bättre möjligheter för Amazonanställda att organisera sig fackligt. Bolagen står bakom ett av många hållbarhetsförslag som ska behandlas på onsdagens stämma hos den amerikanska jätten. 

Jeff Bezos storbolag får kritik för att under så lång tid ha motverkat medarbetarnas möjligheter att organisera sig.
Jeff Bezos storbolag får kritik för att under så lång tid ha motverkat medarbetarnas möjligheter att organisera sig.Foto:Andrew Harrer

När Amazon håller sin årsstämma under onsdag kommer flera ägare att lägga fram förslag för att styra in den amerikanska jätten på en mer hållbar väg. På agendan finns minskade utsläpp, inkludering och transparens kring skattebetalningar. Men ett förslag handlar också om arbetstagarnas rättigheter. 

”Det är ett stort antal olika aktieägare som lyfter just den frågan. Vi har påtalat problemen kring arbetstagarnas rättigheter både individuellt och kollektivt. Och vi vill veta mer om vad som görs nu”, säger Oshni Arachchi, ansvarig för aktivt ägarskap på Danske Bank.

Folksam och Öhman fonder skickade tidigare i år ett brev till Amazon med krav på att bolaget skulle sluta motverka de anställdas möjlighet att organisera sig fackligt. Det undertecknades av en grupp investerare med ett förvaltat kapital på 67.000 miljarder kronor, bland annat Danske Bank, Swedbank Robur, Svenska kyrkan samt Tredje- och Sjunde AP-fonden.

Brevet verkade också ha fått effekt, då Amazonanställda, vid bolagets lager i New York, för första gången någonsin organiserade sig fackligt tidigare i vår. Men Danske Bank befarar att det genombrottet inte fått så stor betydelse som det borde ha fått.

”I april erkände Amazon för första gången en facklig organisation. Det var en milstolpe för arbetarna att kunna förhandla tillsammans och vi hade hoppats att det skulle signalera en förändring, men vad vi ser istället är nya rapporter om att inget förändrats”, säger Oshni Arachchi.

Läs mer: Storbank ställer krav på H&M – backar förslag om biologisk mångfald 

Amazon har vid upprepade tillfällen fått kritik för att sprida negativ information om facklig medverkan, bland annat att det skulle hota lönenivåerna. Bolaget har också fått kritik från distriktsåklagaren i staten New York för att ha hämnats på anställda som protesterat mot säkerhetsförhållandena under pandemin i samband med en stämningsansökan. Det finns även rapporter om att arbetare som försökt organisera sig blivit jobbet. 

Det aktuella förslaget handlar om att få bolaget att rapportera om hur de jobbar med frågan och att sluta motverka arbetare som försöker organisera sig fackligt. 

Danske Bank uppger att de även kommer att rösta för flera av de andra hållbarhetsförslag som behandlas under stämman. Bland annat vill man se en rapport på Amazons skatteutgifter och ett förbättrat arbete kring inkludering och mångfald bland personalen.

Varför investerar ni i ett bolag som ni anser har så många problem att jobba med?
”För oss har Amazon en bra möjlighet att tackla de här stora utmaningarna. Bolaget försöker att vara transparent. Dessutom har de verkligen förbättra sin rapportering och sin hållning i hållbarhetsfrågor. Men det finns alltid mer att göra”, säger Oshni Arachchi.

Vad blir konsekvenser om bolaget inte hörsammar era synpunkter?
”Vi skulle fortsätta dialogen med bolaget. Att göra vår röst hörd på stämmen genom att rösta på olika förslag är ett separat verktyg, för att tydligt signalera för Amazon vilka områden vi i närtid vill se förbättringar inom.”

Det ligger även förslag från andra ägare om att få in arbetstagarrepresentanter i styrelsen, att göra paketeringen mer miljövänlig samt att kartlägga hälsoeffekterna av att jobba på Amazons lager. 

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev

Följ oss på Twitter 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?