1515
Annons

Ägare kräver klimatriskanalys på börsen

Svenska bolag noterade på Stockholmsbörsens Large Cap-lista borde redovisa hur exponerade de är för klimatrisker, menar institutionella ägare. 

”I första hand vill vi uppmana till självreglering, men vi ser över frågan och hoppas kunna presentera ett förslag i början av 2021”, säger Nasdaqs presschef Rebecka Wulfing till Di.

Carina Silberg, chef för hållbarhet och ägarstyrning på Alecta och Rebecka Wulfing, presschef Nasdaq.
Carina Silberg, chef för hållbarhet och ägarstyrning på Alecta och Rebecka Wulfing, presschef Nasdaq.Foto:Jack Mikrut/Press

Förmågan att kunna hantera framtida klimatrisker har blivit en egenskap som allt fler investerare värdesätter. Med utgångspunkt i ramverket TCFD kan bolag kartlägga vilka risker kopplade till klimatförändringar som kan påverka deras affär.

I Di:s enkät Hållbara bolag som omfattar runt 90 av de största börsbolagen uppger 16 procent att de rapporterar enligt TCFD och 40 procent uppger att de har planer på att göra det.

Men utvecklingen går inte tillräckligt snabbt, menar en rad institutionella ägare. Folksam, Alecta och Swedbank Robur har tillsammans lagt fram förslaget att Nasdaq ska kräva att bolagen listade på börsens Large Cap-lista ska genomföra en TCFD-analys, eller motivera varför de inte gör det.

”Marknadsplatsen är en viktig aktör inom hållbarhetsfrågorna och Nasdaq i Norden har varit progressiva och bland annat lanserat ett eget ESG-ramverk. Vi har investerare som bedömer att de här frågorna är viktiga och duktiga bolag, så att implementera TCFD brett skulle inte behöva vara en större utmaning. Det skulle sända en viktig signal till mindre bolag och börsaspiranter”, säger Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta.

När Di ställer frågan uppger Stockholmsbörsen de att de är positiva till rapportering av klimatdata och att ramverk som TCFD underlättar rapporteringen för svenska listade bolag, men att omvärldsfaktorer måste beaktas.

”Vi vill främja ökad rapportering av klimatdata. Ett flertal faktorer behöver dock beaktas, inte minst kommande regleringar från exempelvis EU. Som ett första steg tror vi också på rapportering från större bolag, och då enligt principen ”uppfyll-eller-förklara”. Vi för just nu en dialog med marknadens aktörer om vägen framåt och har ambitionen att presentera ett förslag i början av 2021”, skriver Rebecka Wulfing, presschef Nasdaq.

Vilka fördelar ser ni med en ökad klimatriskanalys?
”Standardiserad rapportering, rätt anpassad för större bolag, skulle kunna underlätta för investerare att se den faktiska utvecklingen över tid och kan ge information om i vilken riktning bolagen arbetar. Nasdaq är för ökad transparens kring klimatdata och vi ser att TCFD skulle kunna bidra till att rapporteringsarbetet för stora bolag möjliggörs på ett effektivt sätt och att data blir tillgängligt för fler”, skriver Rebecka Wulfing.

 


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?