Inför Di:s och AH:s rankning av Sveriges mest hållbara storbolag har en rådgivande kommitté arbetat med att ta fram ramar för vad som bör mätas och hur mätningen av företagens hållbarhetsprestanda ska gå till.
En som har varit delaktig i utformandet är konsultbolaget ÅF:s hållbarhetsdirektör, Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister (FP).
”Den största utmaningen har varit att säkra upp att det som kommuniceras runt hållbarhet i bolagens olika källor inte bara är pappersprodukter, utan att deras arbete verkligen är tillämpat i praktiken”, säger Nyamko Sabuni.
Bolagens hållbarhetsarbete har värderats utifrån flera olika parametrar inom områden som rör företagens globala utvecklingsmål, frågor inom miljö, mänskliga rättigheter och korruption samt medarbetarfrågor som bland annat handlar om jämställdhet och mångfald. Därtill bedöms bolagen utifrån hur väl hållbarhetsarbetet implementeras i affärsmodellen.
”Att bedöma hur arbetet är integrerat i affärsmodellen är inte lätt, men att se över helheten är också det viktigaste. Det ska vara en fråga för ledningen och tänket ska finnas ute i hela verksamheten, det är på så sätt hållbarhet blir värdeskapande”, säger Nyamko Sabuni.
Men hon tycker att det finns en tendens att företag fastnar vid att fokusera på enkla och lättkommunicerade sakfrågor.
”Ett exempel är när bolag tittar över sina utsläpp och då fokuserar på produktionsleden, men glömmer att lägga energi på att minimera de utsläpp som själva produkterna åstadkommer under sina livscykler”, säger hon.
Förhoppningen är att rankningen ska bidra till transparens, jämförbarhet, sprida erfarenheter och bana väg för en positiv utveckling inom näringslivet, berättar Nyamko Sabuni.
”Som företag kan man bli hemmablind och tro att man kommit långt med sina hållbarhetsfrågor, även om man i realiteten har fokuserat på fel saker. Att då granska och jämföra företagen med varandra tror jag hjälper näringslivet att hålla rätt kurs.”
Nyamko Sabuni framhåller att meningen med rankningen inte är att peka på att ett visst företag är dåligt, tanken är att näringslivets aktörer ska få möjlighet att lära av varandra.
”Med andra ord handlar det om att stödja utarbetandet av hållbara affärsstrategier. För den som inte ställer om kommer inte att finnas kvar länge till”, säger Nyamko Sabuni.