ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Energi

Abu Dhabi pressar priset på solel ännu mer

  • Foto: Björn Dahlfors,

Emiratet Abu Dhabis energibolag ska bygga världens billigaste och största solcellsanläggning.

Förenade Arabemiraten ska bygga en solcellsanläggning i regionen Al Dhafra som ska producera 2 GW el, vilket gör den till en av världens största.

Solpanelerna ska producera el för cirka 160.000 hushåll, och reducera emiratets årliga utsläpp med mer än 1,6 miljoner ton koldioxid. Det är lika mycket som närmare en halv miljon bilar släpper ut.

Anläggningen ska byggas i ett samarbete mellan Abu Dhabis elbolag, franska EDF och kinesiska Jinko Solar. När anläggningen är i drift ska produktionskostnaden ska vara så låg som cirka 13 öre per kWh. Det kan jämföras med de cirka 35 öre per kWh som Energimyndigheten i en rapport 2019 satte som priset på svensk landbaserad vindkraft. 

Den låga prislappen för anläggningen i Abu Dhabi är det senaste beviset på att priset på förnybar el har sjunkit dramatiskt. Enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning är nu vindkraft och solceller de billigaste energikällorna för två tredjedelar av jordens invånare.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer