1515

8.000 miljarder till sol, vind och vatten – ”det mest ambitiösa jag någonsin sett”

Europa ska femdubbla kapacitet för vindkraft till havs fram till 2030 och sen femdubbla den igen till 2050, enligt EU-kommissionens nya strategi som presenterades på torsdagen. Över 8.000 miljarder kronor kommer satsningen att kosta. 

Foto:CALBERG JASPER

”Den här strategin ger ett vinna-vinna-läge för både miljön och ekonomin. Vi siktar högt – för det är både bråttom och finns stor potential”, säger EU:s egen klimatförändringsgeneral, förste exekutive viceordföranden Frans Timmermans, på en presskonferens i Bryssel, enligt nyhetsbyrån TT.

På torsdagen presenterade EU-kommissionen sin nya strategi , Offshore Wind, en viktig komponent i jakten på att öka andelen förnybara energikällor. 

Frans Timmermans.
Frans Timmermans.Foto:Virginia Mayo

Strategin innebär att Europa gemensamt ska gå från dagens offshore-kapacitet på 12 gigawatt (GW) till minst 60 GW 2030 och till 300 GW fram till 2050. 

Kommissionen vill dessutom komplettera detta med 40 GW havsenergi och nya teknologier som flytande vind och sol. Kostnaden för allt detta väntas hamna över 8.000 miljarder kronor fördelat på de närmsta 30 åren. 

Strategin innehåller löften om att hjälpa till med att förmedla pengar till investeringar, utveckla samarbetet mellan EU-länderna och förbättra infrastruktur i till exempel hamnar.

Från Danmark och Sverige får förslaget redan tummen upp.

”Det här är det mest ambitiösa förslag om förnybar energi som jag någonsin sett från EU”, säger Anders Stouge på intresseorganisationen Dansk Energi i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Fredrick Federley
Fredrick FederleyFoto:Fredrik Persson/TT

För Sveriges del kommer den nya strategin vara en förutsättning för att täcka el-behovet framöver, menar EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). 

”Behovet av el kan öka med 60 procent till 2045, inte minst på grund av industrins och transportsektorns klimatomställning. Det är en drastisk ökning. Sedan ska vår elproduktion vara 100 procent förnybar. Jag tror att den havsbaserade vindkraften kan spela en viktig roll för det här, säger Fredrick Federley till Dagens industri och fortsätter: 

”Det här är ett gyllene läge att snabbt öka andelen förnybara energikällor. För oss i Sverige kan det också minska den kapacitetsbrist i elnäten som vi ser här hemma.”

Läs hela strategin här


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?