1515
Annons

50 år gammal teknik tar striden mot järnjättarna

Metallurgen Hans Murray var 50 år före sin tid med en vätgaslösning för att producera fossilfritt stål. Nu vill hans son utmana jättarna på området, utan att bryta en enda bit malm. 

”Jag tänker att världen borde vara redo för pappas idé nu”, säger Edward Murray, Greenirons grundare och vd.

”Hur många 50-plussare får chansen att starta företag med sin pappa?”, frågar sig Edward Murray när han håller upp ett glas med järnpellets som producerats i Greenirons testanläggning.
”Hur många 50-plussare får chansen att starta företag med sin pappa?”, frågar sig Edward Murray när han håller upp ett glas med järnpellets som producerats i Greenirons testanläggning.Foto:Jesper Frisk

Det var runt 2015, i samband med att Parisavtalet slöts, som Edward Murray kom att tänka på sin pappa Hans gamla ugn i Hofors på 70-talet. Den byggdes på SKF Steels anläggning och kunde reducera metalloxider med hjälp av vätgas. Men ugnen användes bara i ungefär nio månader innan den togs ur bruk.

”Det var ingen som brydde sig om koldioxidutsläpp då. Men det finns en helt annan medvetenhet kring konsekvenserna av koldioxid i dag. Jag tänker att världen borde vara redo för pappas idé nu”, säger Edward Murray, Greenirons grundare och vd.

Det finns flera tunga näringslivsprofiler som tänker samma sak. I slutet av 2021 tog Greeniron in 100 miljoner kronor från bland andra den tidigare Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg, Vestas ordförande Bert Nordberg och Hans Stråberg, tidigare vd på Electrolux.

Wallenbergägda investmentbolaget FAM ledde rundan med 50 miljoner kronor och statliga Almi Invest Greentech gick in med 17 Mkr. Pengarna är tänkta att finansiera bygget av Greenirons första anläggning som är tänkt att gå i drift i slutet av sommaren 2023. 

”Vi letar just nu efter en plats där vi kan etablera oss. Om jag får önska läggs vår anläggning i Bergslagen någonstans. Det är mycket fokus norrut så det vore kul att ge ett annat område lite uppmärksamhet.”

En annan anledning till att Greeniron vill etablera sig i Bergslagen är att det historiskt bedrivits stål- och metalltillverkning i området och att det därför finns omfattande avfallsdeponier med stora mängder metall. Även om bolaget också kan behandla järnmalm är fokusområdet att utnyttja avfall och restprodukter som råvara.

”Vi kan ta filterdamm, glödskal, slipavfall, slipmull, gruvavfall, bottenaska och annat metallbaserat avfall. Det är en otrolig spridning i vad vi kan göra och där skiljer vi oss från alla andra aktörer”, säger Edward Murray.

Edward Murray ser inte sitt bolag som en konkurrent till de stora svenska satsningarna på att ta fram fossilfritt järn och stål. Andra branschaktörer kan vara potentiella kunder, menar han. Både H2 Green Steel och Hybrit kommer att etablera betydligt större anläggningar och ugnar med ett primärt fokus på att reducera malm.

Även om Greeniron avser att ha egna anläggningar, med upp till tio ugnar vardera, är ambitionen att också erbjuda sin ugnslösning till andra aktörer. Tanken är att ha dem på stålverk och gjuterier, nära olika råvarukällor, för att undvika utsläpp till följd av långa transporter.

”Hybrit och H2 Green Steel är bra för miljön men det är tråkigt att uppmärksamheten bara hamnar på de stora aktörerna. Vi kan göra lika stor skillnad genom att rikta oss mot de sakerna de inte fokuserar på”, säger Edward Murray. 

”Det låter inte lika sexigt att återvinna glödskal som att bygga ett stort stålverk.”

Hans Murray inspekterar testanläggningen.
Hans Murray inspekterar testanläggningen.Foto:Edward Murray

Edward Murray uppger att det finns ett intresse för 300 ugnar bland de aktörer bolaget har kontakt med. Målet är att fram till 2028 få ut den mängden på marknaden, vilket skulle motsvara en produktionskapacitet motsvarande över 8 millioner ton råjärn, enligt Greenirons beräkningar.

”Får vi ut så många ugnar besparar vi världen 17 miljoner ton koldioxid årligen. Det är det primära målet, samtidigt som vi självklart ska gå med vinst.”

Det finns för närvarande flera faktorer som gör metallbranschen väldigt lukrativ. Bland annat skenande priser där koppar och nickel stigit med ungefär 14 respektive 97 procent jämfört med för 12 månader sedan. Edward Murray tror också att begränsad import av ryska råvaror gjort det än mer aktuellt att ta sig an avfallsdeponierna.

”Vi har dokumenterat att vår ugn kan reducera alla järnmalmssorter du kan tänka dig plus nickel, koppar, mangan och molybden. Och vi tror att vi även kan göra kobolt. Så vi är inte bara i järnbusinessen, vi kan hantera många metaller”, säger Edward Murray.

Uppstår det några frågor från potentiella kunder kring vad för avfall eller metaller som kan hanteras skickar Edward Murray över det till det metallurgiska råd som bolaget satt upp. Där sitter pappa Hans Murray och kontrollerar vad bolaget kan behandla och inte. 

”Mitt starkaste driv är att när vårt första kommersiella lass av fossilfritt järn ska lämna vår första anläggning, då ska jag stå där med pappa för att hylla att han var 50 år före resten av världen.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?