1515
Annons

40 storföretag vill se ”massiva investeringar i förnybar el”

Några av världens största företag kräver att återhämtningen efter coronapandemin ska präglas av ”en massiv våg av investeringar i förnybar el” och andra lösningar som ska minska koldioxidutsläppen.

Foto:Drago Prvulovic / TT

Energy Transitions Commission är ett samarbete mellan 40 storföretag – bland dem olje- och gasjättar som BP och Shell, tyska försäkringsbolaget Allianz  och danska energibolaget Orsted. 

Alliansen av storföretag varnar i ett uttalande för att coronakrisen kan försena investeringar i förnybar energi och uppmanar världens regeringar att ”investera i framtidens ekonomi”.

”Ren energi, koldioxidsnåla och digitala lösningar är grunden för en förbättrad ekonomi. De kan förbättra kvaliteten på luften som vi andas in, förbättra vår livskvalitet, begränsa klimatrelaterade katastrofer,” skriver gruppen i sitt uttalande.

Energy Transitions Commission har satt upp sju punkter som den menar bör prägla återhämtningen av ekonomin efter coronakrisen:

Massiva investeringar i förnybar energi
Stötta byggsektorn att satsa mer på gröna byggnader och grön infrastruktur
Stötta bilindustrins omvandling
Villkora företagsstöd med klimatåtgärder
Ge riktat stöd till innovationer som begränsar koldioxidutsläppen
Påskynda övergången från fossila bränslen
Lätta inte på regleringar och låt inte priset på utsläpp sjunka 

I uttalandet pekar storbolagen på att de historiska raset för olje- och gaspriser har ”öppnat ett fönster av möjligheter för regeringar att påskynda övergången från fossila bränslen”. De låga priserna innebär ett gyllene tillfället att att skrota subventioner av fossila bränslen och höja energiskatter utan att det slår mot konsumenterna.

Andra områden som företagsgruppen tycker ska  prioriteras är vätgasproduktion, miljövänligare bränsle för sjöfarts- och flygsektorn samt miljövänligare cement- och stålproduktion.

”Det är viktigt att komma ihåg att klimatkrisen fortfarande är det största hotet för samhället,” säger Carlos Sallé, ansvarig för klimatfrågor på det spanska energiföretaget Iberdrola.

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera