Annons

40 storföretag vill se ”massiva investeringar i förnybar el”

Några av världens största företag kräver att återhämtningen efter coronapandemin ska präglas av ”en massiv våg av investeringar i förnybar el” och andra lösningar som ska minska koldioxidutsläppen.

Foto:Drago Prvulovic / TT

Energy Transitions Commission är ett samarbete mellan 40 storföretag – bland dem olje- och gasjättar som BP och Shell, tyska försäkringsbolaget Allianz  och danska energibolaget Orsted. 

Alliansen av storföretag varnar i ett uttalande för att coronakrisen kan försena investeringar i förnybar energi och uppmanar världens regeringar att ”investera i framtidens ekonomi”.

”Ren energi, koldioxidsnåla och digitala lösningar är grunden för en förbättrad ekonomi. De kan förbättra kvaliteten på luften som vi andas in, förbättra vår livskvalitet, begränsa klimatrelaterade katastrofer,” skriver gruppen i sitt uttalande.

Energy Transitions Commission har satt upp sju punkter som den menar bör prägla återhämtningen av ekonomin efter coronakrisen:

Massiva investeringar i förnybar energi
Stötta byggsektorn att satsa mer på gröna byggnader och grön infrastruktur
Stötta bilindustrins omvandling
Villkora företagsstöd med klimatåtgärder
Ge riktat stöd till innovationer som begränsar koldioxidutsläppen
Påskynda övergången från fossila bränslen
Lätta inte på regleringar och låt inte priset på utsläpp sjunka 

I uttalandet pekar storbolagen på att de historiska raset för olje- och gaspriser har ”öppnat ett fönster av möjligheter för regeringar att påskynda övergången från fossila bränslen”. De låga priserna innebär ett gyllene tillfället att att skrota subventioner av fossila bränslen och höja energiskatter utan att det slår mot konsumenterna.

Andra områden som företagsgruppen tycker ska  prioriteras är vätgasproduktion, miljövänligare bränsle för sjöfarts- och flygsektorn samt miljövänligare cement- och stålproduktion.

”Det är viktigt att komma ihåg att klimatkrisen fortfarande är det största hotet för samhället,” säger Carlos Sallé, ansvarig för klimatfrågor på det spanska energiföretaget Iberdrola.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?