Mellan 1998 och 2018 ökade den globala köttkonsumtionen med 58 procent, där utvecklingsländer stod för 84 procent av ökningen. När levnadsstandarden blir allt bättre i världen kommer den siffran bara fortsätta växa. I dag omsätter köttindustrin omkring 900 miljarder dollar, vilket beräknas öka med 50 procent till 2027.
Men nya aktörer kan vara på väg in på miljardmarknaden. Runt om i världen pågår utvecklingen av en ny teknologi som innebär att man odlar kött från stamceller. Det israeliska livsmedelsbolaget Steakholder Foods, noterat på Nasdaq, är ett av bolagen som utvecklat en teknik för det här. Till skillnad från andra liknande företag skiljer de sig då de använder en 3D-printer för att få fram köttbitarna. Det gör det möjligt att massproducera.
”Traditionellt föder vi upp djur i ett par år innan vi slaktar dem. Ofta har djuren varit stressade och fått antibiotika, vilket påverkar både maten och oss. Odlat kött kan göras på ett transparent och relativt snabbt sätt och man vet exakt vilket djur köttet härstammar ifrån. Hela processen tar några veckor”, berättar Arik Kaufman som är vd för Steakholder Foods.
Odlingen ska simulera samma biologiska process som om den hade skett i ett djur. För att göra en köttbit så hämtas stamceller från ett djur. De odlas och blir många fler innan de fördelas mellan att bli muskel- eller fettceller. Under tiden blir cellerna matade med näring och tränade på samma sätt som ett djur som äter och rör sig. Cellerna laddas därefter i 3D-printern som ”skriver ut” en köttbit som placeras i en typ av kuvös i några veckor. Därefter kan den tillagas och ätas.
”Cellerna från ett djur kan föröka sig i all oändlighet vilket kan bli en oändlig mängd kött. Miljöpåverkan av odlat kött är väldigt liten och det behöver knappt något vatten, land eller el. Det betyder att tekniken kan användas nästan var som helst,”, säger Arik Kaufman.
Det Arik Kaufman beskriver ligger dock många år bort. Det är kostsamt att tillverka och att skala upp produktionen. Dessutom är odlat kött bara tillåtet att sälja i ett land i världen och det är Singapore. Nyligen godkände även amerikanska livsmedelsverket odlat kött men när det kan komma ut på marknaden går inte att säga.
Målet är att tillverka kött som är identiskt det vi är vana vid att äta, men innan dess är det så kallade hybridprodukter som gäller. Det innebär att en del är växtbaserad, en annan odlat kött. Det är hybridprodukter som Steakholder planerar lansera i Singapore under 2024.
En annan utmaning för det odlade köttet som Arik Kaufman beskriver är människors inställning till det.
”Om du frågar en köttälskare om vad de tycker så är de ofta skeptiska och jag kan förstå det. Men ju yngre målgrupp desto öppnare verkar de vara för den här teknologin”, berättar han.

Arik Kaufman är dock övertygad om att odlat kött är framtiden. Om det godkänns runt om i världen blir marknaden enorm, berättar han.
”En ny klass växer fram i länder som Kina och Indien som kommer vilja äta lika mycket kött som andra delar av världen redan gör. Men det kommer vara ohållbart om vi fortsätter producera köttet på samma sätt som i dag.”
”Mellan 2030 och 2040 kommer marknaden för odlat kött vara värd många miljarder dollar”, säger Arik Kaufman.
Men när vi kan gå till en matbutik här i Sverige och köpa en bit odlat och 3D-printat kött kan han inte svara på.
”Jag har inte exakt koll på Sveriges regelverk men jag tror att det kan bli en utmaning. Om jag gissar så tror jag att EU kommer godkänna det här senare än många andra”.