1515
Annons

Valet 2022

2000 forskare till svenska politiker: ”Nu får det vara nog med tramset”

Svenska partier har övergett klimatpolitiken och står i stället för en politik som går stick i stäv med Parisavtalet och Sveriges klimat- och miljömål. Det skriver nära 2 000 forskare i Aftonbladet.

”Vi har börjat prata om vår förtvivlan. Nu måste vi sätta ner foten”, säger forskaren Maria Wolrath-Söderberg.

Maria Wolrath-Söderberg, lektor i retorik som forskar om klimatargumentation.
Maria Wolrath-Söderberg, lektor i retorik som forskar om klimatargumentation.
Maria Wolrath-Söderberg, lektor i retorik som forskar om klimatargumentation.
Maria Wolrath-Söderberg, lektor i retorik som forskar om klimatargumentation.Foto:Privat
Foto:Luca Bruno

Totalt 1 944 forskare och anställda från 45 svenska lärosäten och forskningsinstitut i Sverige skriver på torsdagen i Aftonbladet för att kräva en annan politik. Landets ledare måste ta klimatkrisen och klimatvetenskapen på allvar och leda omställningen till ett framtida samhälle inom planetens gränser, menar de

En av undertecknarna är Maria Wolrath-Söderberg som forskar om klimatargumentation på Södertörns högskola. Hon menar att det finns någonting nytt i uppropet – som hon kallar för ett uppror. 

”Forskare som haft vattentäta skott mellan olika discipliner gör nu gemensam sak. Vi har börjat samordna oss, vilket har varit hälsosamt på många sätt. Vi har kunnat dela frustrationen”, säger hon. 

Just det faktum att frustrationen, ilskan och förtvivlan ökar har varit avgörande för initiativet, enligt Maria Wolrath-Söderberg. En händelse som hon tror påverkade många var när Peter Kalmus, en av Nasas tyngsta klimatforskare, i april i år kedjade fast sig utanför JP Morgan i Los Angeles då banken bestämt sig för att göra ytterligare satsningar på det fossila.

”När han fick frågor om sin drivkraft nämnde han sin son, och började gråta. Det var att kliva över ett slags gräns. Som forskare håller vi ofta våra känslor stången för att upprätthålla saklighet och integritet, men nu har vi börjat prata om vår förtvivlan och ilska. Jag vet att många som lyssnar på de politiska utspelen inför valet känner att nu får det vara nog med tramset.”

I debattartikeln skriver forskarna att svenska partier har övergett klimatpolitiken och i stället föreslår eller genomför politik som går stick i stäv med Parisavtalet och Sveriges klimat- och miljömål. Undertecknarna pekar på livshotande värmeböljor, översvämningar och torka, samtidigt som den biologiska mångfalden är hotad vilket minskar ekosystemens motståndskraft. Händelser som får förödande effekter för matproduktion, handel och energiproduktion. 

”Det handlar om vår egen och andra arters överlevnad och att civilisationer hotas”, skriver forskarna.

Maria Wolrath-Söderberg påminner om hur gärna svenska partier talar om vikten av en bra skola och kraven på kunskap.

”Samma partier håller på med ‘cherry picking’ när det kommer till klimatet. De dissar den information som de inte tycker passar dem. Det sänder en tydlig signal till forskarsamhället att kunskap kan man göra lite som man vill med.”

Följden blir, menar hon, att människor riskerar att förlora tilliten till statsmakten och systemet.

De 1 944 forskarna är också kritiska mot att sex av åtta partier ser ny teknik som lösningen på hela omställningen, trots att forskningen tydligt visar att vi också måste ändra våra beteenden. Såväl personliga som strukturella förändringar krävs, konstaterar man. 

”Egentligen är det sex och ett halvt parti som kör med budskapet att tekniken ska lösa allt. Miljöpartiet är de enda som är tydliga med att beteendeförändringar måste ske. Vänsterpartiet talar med kluven tunga. Ena gången bejakar de forskarnas budskap, andra gången säger Nooshi Dadgostar att vi som individer inte behöver förändra något”, säger Maria Wolrath-Söderberg.

Wolrath-Söderberg är i sin yrkesroll ofta ute och föreläser för näringslivet, och hennes bild är att många företagsledare inser allvaret och vill göra mer.

”Många vittnar om en frustration. Jag får ofta höra att incitamenten att göra rätt saknas och att regelverk inte finns på plats. Politikernas slagord blir för lite realpolitik.”

Forskning visar, påpekar hon, att medborgare de facto har en ganska hög fördragsamhet med åtstramningar och krav från politiken så länge man förstår varför de sker samt att regelverken är logiska och gäller för alla.

”Vad man också sett i studier är att politiker regelmässigt undervärderar väljarnas vilja att ställa om. Man tror att man kommer att förlora väljare om man ställer krav på dem. När de får reda på att det finns större stöd än de trott blir de modigare”, säger Maria Wolrath-Söderberg.

 

 

Valet 2022

Ulf Kristerssons löfte om elprisstöd kan bli svårt att hålla

Den tillträdande regeringens löfte om att ha ett elprisstöd på plats den 1 november kan bli svårt att hålla. Samtidigt flaggar Svenska Kraftnät för att de 90 miljarder kronor som utlovats i stöd kan krympa rejält när löftet ska bli verklighet.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera