1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

140 börsbolag har chans att toppa tung rankning

Rankningen Hållbara bolag 2020, som genomförs för tredje året i rad, får i år fokus på riskhanterings- och omställningsförmåga samt Covid-19.

Foto:Amanda Lindgren
Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet
Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan på Lunds universitetFoto:Lars Jansson

Sex branscher och cirka 140 börsbolag kommer att inkluderas i årets rankning, som blir den tredje upplagan. 

”Förmågan att ställa om, innovera, hantera hållbarhetsrisker och fånga de nya affärsmöjligheterna blir allt mer centralt för bolags framtida konkurrenskraft och för att vi ska nå uppsatta klimat och hållbarhetsmål” säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet som utvecklar rankningsmodellen och genomför rankningen i samarbete med Dagens industri och Aktuell hållbarhet. 

Omställningen påverkar och kräver riskhantering och utveckling av affärsstrategier, affärsmodeller och värdekedjor och det är vad årets rankning sätter fokus på.

”Samtidigt befinner vi oss i en mycket speciell situation med Covid19-krisen och vi kommer även att studera hur bolagen strategiskt och praktiskt hanterat krisen” säger Susanne Arvidsson, som förtydligar att detta dock inte blir en del av själva rankningen utan utgör en bakgrundsbild. 

De blev börsens mest bolag 2019  

”Syftet är att se om den extraordinära situation vi befinner oss i har medfört att bolagen utvecklar färdigheter när det gäller att snabbt byta fokus och främja en snabb omställning. Dessa färdigheter är viktiga i vår gemensamma utmaning att ställa om till hållbar utveckling.”

Rankningen består av studier och analyser av bolagens kommunikation samt en enkätstudie. Lunds universitet har i år i dialog med en utökad rådgivande kommitté tagit fram en rankningsmodell som mäter och bedömer bolagens förmåga att ur olika perspektiv hantera risk, innovation och omställning.

”Feedbacken från bolagen som ingår i rankningen är överlag mycket positiv. De vill gärna delta för att förstå hur de bättre kan arbeta med affärskritiska hållbarhetsfrågor. Vi har redan fått många frågor om när årets enkät skall skickas ut. Detta intresse tolkar vi som mycket positivt i en tid då allt är upp och ner” säger Susanne Arvidsson.  

I veckan kommer de börsbolag som ingår i rankningen att få en enkät. Rankningen kommer att vara klar i oktober 2020.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?