Annons

130 banker lovar större ansvar för hållbarhet

Nu ska även banksektorn anpassa sina strategier efter Parisavtalet och de globala utvecklingsmålen. På söndagen sker den officiella lanseringen av FN:s nya principer för en ansvarsfull bankverksamhet, PRB, under klimatmötet i New York.

Foto:Jesper Frisk

På söndagen sker den officiella signeringen av det som kallas för UN Principles for Responsible Banking, PRB. Deltar gör omkring 130 banker och FN:s generalsekreterare António Guterres.

På plats i New York är också Johan Torgeby, vd för SEB, som menar att FN-principerna ”ligger helt i linje” med SEB:s affärsstrategi. 

”Som bank har vi stora möjligheter att påverka den gröna omställningen. SEB är en av 130 banker från hela världen – en tredjedel av hela banksektorn globalt – som ställer oss bakom de här principerna. Vi etablerar nu ett branschgemensamt strategiskt ramverk så att vi kan öka vår positiva påverkan på både samhälle och miljö”, säger Johan Torgeby.

Vad kommer att förändras framåt?

”Vi svarar upp mot den ökande efterfrågan på hållbara tjänster, med bland annat gröna och blå obligationer, gröna bolån, mikrofinansfonder – och nyligen lanserade vi en fond som investerar i bolag som bidrar till att nå FN:s hållbarhetsmål. Men om vi ska kunna bidra till den omställning som världen står inför behövs gemensamma ramar och att vi ökar takten och samarbetar. Principerna för ansvarsfull bankverksamhet är ett sätt att göra just det”, säger Johan Torgeby.

På plats i New York är även Nordea, som varit med sedan start. 

”Arbetet med att ta fram Principles for Responsible Banking startade för drygt ett år sedan då Nordea tillsammans med 29 andra banker inledde samtal med Unep Fi om hur man kan accelerera bankers arbete med hållbarhet för att anpassa sig till FN:s hållbarhetsmål och Parisavtalet. Vi är därför väldigt stolta över detta ”, säger Ylva Hannestad, tf chef för Hållbara finanser på Nordea. 

Hon framhåller att finansbranschens arbete för hållbarhet är avgörande, eftersom den har ”möjlighet att styra kapital över landsgränser på global nivå till mer hållbara lösningar”. 

”Nästa steg är att samtliga medverkande banker analyserar sina påverkansmöjligheter, sätter tydliga mål, implementerar dessa och rapporterar sina åtgärder så alla hålls ansvariga mot sina mål”, säger hon. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera