ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

100 miljoner till CCS i vårändringsbudgeten

  • Johan Hultberg (M) och Isabella Lövin (MP).

I den kommande vårbudgeten avsätter regeringen 100 miljoner kronor under 2019 till testprojekt som syftar till att uppnå negativa utsläpp, så kallad bio-CCS. 

Budgetposten var en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna. CCS och bio-CCS är enligt den parlamentariskt tillsatta miljömålsberedningen en förutsättning för att Sverige ska nå klimatmålet om nettonollutsläpp år 2045 och målsättningen om minusutsläpp efter 2045.

”Enligt FN:s klimatpanel IPCC kan världen inte nå målet om 1,5 grader global uppvärmning utan CCS-teknik och Sverige har en unik möjlighet att bidra till minusutsläpp med bio-CCS då vi har flera stora punktkällor med biobränsleförbränning”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i en kommentar.

Oppositionen har länge kritiserat regeringen för dess avvaktande hållning till CCS och bio-CCS. CCS-teknik har långa ledtider och bland annat Moderaterna har varnat för att Sveriges eventuella satsningar kan komma för sent.

”Regeringen, med Miljöpartiet, har inte drivit den här frågan med engagemang. Det är viktigt att regeringen söker samarbeten med näringsliv, men också samarbeten med Norge som kommit väldigt långt”, sade till exempel Johan Hultberg (M) inför en interpellationsdebatt om CCS i mars.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna uppger till Aktuell Hållbarhet att partierna anser att det främst är industrin som själv ska betala för eventuell lagring av koldioxid, inte skattebetalarna.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer