1515

Zound industries lurar på börsnotering

Snabbväxaren Zound Industries siktar på en börsnotering inom 12 månader, kan Di Digital avslöja. Helåret 2015 slutade med en omsättning på över 750 miljoner kronor och en vinstmarginal på 8 procent – men succén uteblev för bolagets omtalade Marshall-telefon.

Zound industries grundare Konrad Bergström (till höger) och vd Pernilla Ekman.
Zound industries grundare Konrad Bergström (till höger) och vd Pernilla Ekman.Foto:Jack Mikrut

Telefon- och hörlursföretaget Zound industries är ett av Sveriges snabbast växande bolag. Bara de senaste två åren har omsättningen fördubblats till över 750 Mkr. Vid den senaste finansieringsrundan i somras, då franska Time Equity Partners gick in med 93 Mkr, värderades Zound till nära en miljard kronor.

Bolaget har nu siktet inställt på en börsnotering, kan Di Digital avslöja. Carnegie har anlitats som finansiella rådgivare och flera storägare vill se bolaget göra premiär på Stockholmsbörsen redan inom 12 månader, enligt uppgifter som Di Digital har tagit del av.

Uppgiften bekräftas delvis av Tommy Jacobson, styrelseordförande i Zound industries och representant för delägaren Varenne investment.

“En notering är ett av spåren vi jobbar med. Men vi har inte fattat något beslut än”, säger han.

“Om man pratar rent hypotetiskt är Stockholmsbörsen en naturlig plats för oss. Det är där vi har vår bas och det finns inga skäl att notera Zound någon annanstans”, fortsätter han.

Zound industries omsatte drygt 750 Mkr år 2015 med en vinstmarginal på 8 procent. Det är en ökning på nära 40 procent jämfört med 2014.

Bolagets första egentillverkade mobiltelefon, som lanserades tidigare under hösten, bidrog med 50 Mkr till intäkterna, enligt Zounds grundare Konrad Bergström. Bolaget har sålt “i arean kring” 15 000 exemplar av den så här långt, säger Konrad Bergström.

Det är en bra bit under det uttalade målet om 50 000 sålda exemplar under året.

“Idén är helt rätt och som alltid får man testa innan man får till en supersuccé”, säger Konrad Bergström.

“Det är ingen kioskvältare men det är heller inget fiasko, vi lär oss marknaden. Bolaget har en ny och uppföljande modell under utveckling”, fortsätter han.

“Jag hade hoppats på lite mer försäljning, det är inget att sticka under stol med. Men jag är nöjd med beslutet. Det (telefonprojektet) lyfter Zound till en ny nivå och stärker vårt varumärke och vår kompetens”, säger styrelseordförande Tommy Jacobsson.

Zounds explosiva tillväxt kommer delvis från ett varmt mottagande i handeln för dess produkter – telefontillbehör som hörlurar och högtalare som säljs under varumärken som Marshall och Urbanears.

Läs även: Så ska svenska Zound industries utmana mobiljättarna

Prognosen för 2016 är att nå över en miljard i omsättning. För att nå dit vill bolaget öka sin närvaro främst i USA. Under året kommer mer pengar att satsas i marknadsföring på den amerikanska marknaden. Dessutom bygger Zound upp en lokal närvaro i landet och kommer inom kort ha en anställd USA-chef på plats.

Sedan tidigare säljs Zounds produkter hos återförsäljarjätten Best Buy samt i Apples egna butiker.

“Vi måste fortsätta de samarbetena och samtidigt titta på nya distributionskanaler”, säger vd Pernilla Ekman, som i skrivande stund befinner sig i New York.  

Största ägare i Zound industries är medgrundaren Konrad Bergström samt investmentbolaget Varenne, företrätt av ordförande Tommy Jacobson, som äger drygt 14 procent vardera. Medgrundaren Kenneth Schönborg äger drygt 7 procent, telekomjätten Teliasonera drygt 6 procent och Time Equity Partners drygt 10 procent.

Zound industries består dels av en traditionell hårdvaruverksamhet, dels av en attraktiv varumärkesportfölj, vilket gör det svårt att spekulera kring ett eventuellt börsvärde. Enligt Di Digitals källor har Carnegie och bolagets ledning diskuterat en värdering från två gånger omsättningen och uppåt.

Givet att Zound industries når sina omsättningmål för 2016 skulle det ge ett börsvärde på minst 2 miljarder kronor.

Läs även: TV: Vi testar Zound industries rockmobil


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?