1515

Zeptagram ska röja upp i musikdjungeln – med hjälp av blockkedjan

Målet är att öppna upp den stängda rättighetsmarknaden för musik. Med hjälp av blockkedjan tänker Zeptagram skapa en egen börs för intellektuella rättigheter. ”Tiden har vuxit med oss och våra idéer”, säger medgrundaren Christina Löwenström.

Christina Löwenström, medgrundare av Zeptagram.
Christina Löwenström, medgrundare av Zeptagram.Foto:Jesper Frisk

Spotify har ett förväntat börsvärde på 160 miljarder kronor – ändå har streaminggiganten inte lyckats vinna slaget om musikrättigheterna. Nu vill Christina Löwenström och Johan Forsman Löwenström demokratisera handeln med musikrättigheter genom blockkedjeteknik.

Entreprenörs- och musikerparet från Göteborg lanserar inom två veckor appen Zeptagram, där privatpersoner bjuds in till en marknad som annars i första hand styrs av skivbolagen.

”Om du är ett fan och vill ha tillgång till musikrättigheter – var hittar du dem? Det finns ingen naturlig plats för den affären”, säger Christina Löwenström.

Genom att fans kan investera i rättigheter hoppas Zeptagram skapa en transparens i branschen och en decentraliserad marknadsplats som kan dra in nya pengar.

Affären sker med hjälp av blockkedjeteknik och kryptovalutan ethereum. På sikt vill Zeptagram erbjuda transaktioner med alla virtuella valutor. 

Läs mer: Så här kan en bostadsaffär gå till med hjälp av bitcoin-tekniken blockchain 

Upphovsmakaren väljer hur stor andel av rättigheterna som ska säljas. De värderas och annonseras på Zeptagram. Via blockkedjan sker sedan försäljningen transparent för alla parter. Varje kvartal får köparen avkastning beroende på hur många spelningar låten fått i offentliga sammanhang eller på streamingtjänster som Spotify.

Men vad tycker musikbranschen om idén med en fri marknad? 2014 sålde Christina Löwenström och Johan Forsman Löwenström procentandelar av rättigheterna till några av Håkan Hellströms mest älskade låtar på Stockholms Auktionsverk. Det sågs inte med blida ögon av artisten i fråga.

I dag talar Christina Löwenberg om en attitydförändring. 

”Nu finns det en annan medvetenhet om vad rättigheter innebär och även om virtuella valutor. Tiden har vuxit med oss och våra idéer.”

Läs mer: Här är årets genombrott inom musiktech: ”Bortom flax och tillfälligheter” 

Zeptagrams visioner är stora. De börjar med att erbjuda köp av musikrättigheter, i de flesta fall värderade av tredje parten Bergenstråhle & Partners. Först ut är parets egna verk. De har lagt ut 5 procent av tio låtar. Varje andel kostar 10 dollar. Det rör sig alltså inte om några stora summor i utgångsläget. Men på sikt vill de expandera och även erbjuda investering i så kallade intellektuella rättigheter. 

”Det omfattar allt som du äger rättigheterna till som har ett värde och du kan få royalties för.”

Vilka fler artister och låtar kommer det vara möjligt att investera i?

”Det kan jag inte säga nu.”

Hur många låtar ska finnas tillgängliga på Zeptagram?

”Jag kan inte ge någon siffra på det. Vi har investerat i det här helt själva och byggt upp Zeptagram på egen hand. Vi kommer inte att kunna trycka ut hundratals artister i tjänsten från början utan vi bygger upp den långsamt.”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?