1515

Zennströms hållbara duschbolag: ”Vi växer i raketfart”

Med bland annat Skype-grundaren i ryggen har Mamöbolaget Orbital Systems skapat en svensk produkt som utnämnts till duscharnas Tesla.

Mehrdad Mahdjoubi, vd på Orbital Systems, skapar framtidens duschar
Mehrdad Mahdjoubi, vd på Orbital Systems, skapar framtidens duscharFoto:Patrik Olsson

Miljöteknik möter Internet of Things i Orbital Systems (NTL) duschsystem. Med en rad framstående investerare i ryggen har Mamöbolaget skapat en badrumsprodukt som i internationella medier redan utnämnts till duscharnas Tesla.

Vår kund betalar inte för en dusch utan för tjänsten vattenbesparing.

Duschen sänker vattenförbrukningen med 90 procent och energiförbrukningen med 80 procent, enligt Orbital Systems. När du använder den fångas vattnet upp, renas och pumpas tillbaks till duschmunstycket för att återanvändas. Hur många liter vatten som används registreras digitalt.

Så fungerar duschen som hittills har lockat till sig 80 miljoner kronor i riskkapital.

Läs även: Miljoner till Zennströms duschbolag

Bolagets vd och grundare Mehrdad Mahdjoubi (NTL) vill inte begränsa sig till att kalla Orbital Systems för endast ett miljöteknikbolag, så kallad cleantech.

”Cleantech handlar om att skydda planetens resurser, och det gör vi men vår produkt är även uppkopplad och det skapar en disruptiv affärsmodell. Vår kund betalar inte för en dusch utan för tjänsten vattenbesparing. På det sättet är vi även ett IoT-bolag”, säger han till Di Digital på konferensen Solutions.

Trots att bolaget fått en hel del uppmärksamhet i Sverige är det inte för hemmamarknaden Orbital Systems utvecklat sin produkt. Här är vatten billigt och vi anser oss ha råd att slösa. För en hotellkedja i Dubai kan vattensnåla duschar däremot vara en bra affär.

”Vår produkt sätter fokus på kulturella skillnader kring resursanvändning. Är du uppväxt i Sverige, ett av de länder i världen som aldrig spås få någon vattenbrist, har du en helt annan inställning än om du är uppvuxen i Mellanöstern eller Kalifornien”, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Trots att Orbital Systems ännu inte kommit igång med en storskalig produktion har man ingått flera internationella samarbeten och bolagets duschar finns på hotell i Danmark, Dubai, USA och Singapore.

Vad händer i bolaget nu?

”Vi växer i raketfart och har knutit riktigt duktiga människor till oss. Vi har anställda på vårt kontor i Malmö som flyttat hit från Kalifornien, Hong Kong och England”, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Tidigare i år kunde Di Digital avslöja att Orbital Systems tagit in minst 32 Mkr i nytt kapital till sitt amerikanska dotterbolag.

Bland bolagets största investerare finns utöver Niklas Zennström (NTL) även Oriflame-familjen af Jochnick, det Malmöbaserade investeringsbolaget Dendera Venture (NTL) och entreprenören Peter Enberg, tidigare vd och huvudägare i Kung Markatta.

Orbital Systems omsatte i fjol 1 Mkr och gjorde en förlust på 18 Mkr.


Innehåll från ChessITAnnons

Med en CPQ får ni stöd på digitaliseringsresan

Medan det inte är någon nyhet att det senaste året kraftigt har drivit på den digitala utvecklingen, är det ännu svårt att överblicka hur det fortsatta digitaliseringsracet ser ut – och hur man som företag bör hantera det.

– Ju mer komplex digitalisering och automatisering, desto större erfarenhet och expertis behövs, konstaterar Christian Sjögren, medgrundare och utvecklingsansvarig för ChessIT.

Läs mer om effektivisering med CPQ  

– Att digitalisera tjänster kan förenklat beskrivas som att den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera tjänsten byggs in i ett systemstöd. Först samlas beslutsunderlaget in, och därefter beräknas vad som krävs för att leverera tjänsten. I många fall kan man effektivisera upp till 80 eller 90 procent, det ger en mycket god effekt till en rimlig insats, betonar Christian.

Satsa på en CPQ

Så vilken typ av funktionalitet bör man satsa på i sin digitalisering? Christian rekommenderar att satsa på en CPQ, vilken kan automatisera både komplexa och tidskrävande arbetsuppgifter. CPQ:ns regelmotorer och avancerade algoritmer gör att användarna kan halvera tiden som läggs på att beräkna och ta fram underlag och paketera dessa till erbjudanden.

– En central komponent i en CPQ är dokumentgeneratorn; denna används för att generera de dokument som behövs, exempelvis offerter, avtal och specifikationer. Kopplar man därtill samman sin CPQ med kringsystem som är intressenter av resultatet, exempelvis affärssystem, ekonomisystem och tidsrapporteringssystem, får man ett väsentligt mervärde. Resultatet blir ytterligare effektivisering och reducerade felmarginaler.

Så underlättar ni säljprocess och offerthantering  

Har många användningsområden

Christian förklarar att det vanligaste tillämpningsområdet för CPQ fortfarande är offert- och avtalsgenerering, men belyser flera övriga användningsområden, från kundkännedom och riskberäkning till hållbarhetsklassning och att finna optimala resurser utifrån behov. Att gå från kalkylering i Excel till en CPQ. ChessIT erbjuder en CPQ som täcker alla dessa områden – och fler än så.

– Vi har funktionalitet som många saknar. Det inkluderar stöd för tjänster och produkter, dynamisk prissättning, årliga prisjusteringar samt processtöd för att genomföra och godkänna ändringar i en konfiguration även efter påskriven affär. Det gör oss helt unika på marknaden.

En modern och flexibel produkt

CPQ:ns främsta fördel är dock att det är en modern och flexibel produkt som tillåter användarna att affärsutveckla sin verksamhet.

– Systemstöden behöver kunna hänga med i svängarna när verksamheten vidareutvecklas och anpassas till marknaden, inte minst för att nya tjänster ställer nya krav. Här hjälper vi gärna till, avslutar Christian.

Skala upp – utan att nyanställda  

Mer från ChessIT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChessIT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?