1515
Annons

Zennström: ”Om vi inte agerar nu kommer vi se en eko-kollaps”

Det är dags att agera, och entreprenörer har en roll att spela när världen ställer om. Det är budskapet från Niklas Zennström och Isabella Lövin som inledningstalar på techkonferensen Solutions.

Vice statsminister Isabella Lövin och techprofilen Niklas Zennström höll inledningstalen på Sthlm tech fests andra dag.
Vice statsminister Isabella Lövin och techprofilen Niklas Zennström höll inledningstalen på Sthlm tech fests andra dag.Foto:Patrik Olsson. Kollage.

Målet med temat för den andra dagen på Sthlm tech fest – Solutions – är att finna lösningar till FN:s 17 mål för hållbar utveckling. Målen som antogs i september 2015 och löper fram till 2030 inkluderar allt från klimatförändringar till mänskliga rättigheter och tillgång till mat och rent vatten. Under dagens presenterar en rad startupbolag på hållbarhetsområdet sina verksamheter.

 ”Världen har många utmaningar. Klimatförändringar är en, och den är i allra högsta grad verklig. De senaste åren har varit rekordvarma och förändringen i klimatet märks redan i världen i form av torka och extremväder”, säger vice statsminister Isabella Lövin när hon talar från scenen.

Hon lyfter även fram de globala problemen med miljontals människor på flykt och hotet mot världshaven i form av utfiskning och utsläpp av plaster.

Jag vägrar vara del av en generation som är medvetna om problemet utan att agera.

Hon konstaterar att det handlar om stora utmaningar som saknar snabba lösningar. Samtidigt säger hon sig vara optimistisk, inte minst över det faktum att världens ledare förra året lyckades enas kring FN:s 17 mål för hållbar utveckling.

”Nu handlar det om att skapa en vilja till förändring. Vi har ett momentum, inte minst här på Solutions. Vi befinner oss vid rätt tid och på rätt plats i världen för att åstadkomma förändring”, säger Isabella Lövin.

Skypegrundaren och investeraren Niklas Zennström har även han gjort sig känd som en starkt förespråkare för en mer hållbar utveckling. Bland de bolag med grön inriktning som han själv investerat i finns den vattenrenande duschen Orbital Systems, som även de finns på plats under Solutions.

”Vi kan inte luta oss tillbaka och låta politiker sköta allt. Förändring kommer inte bara från politiker utan från oss som entreprenörer och innovatörer”, säger han.

Vi befinner oss vid rätt tid och på rätt plats i världen för att åstadkomma förändring.

Niklas Zennström menar att mänskligheten tänker fel och agerar på ett ohållbart sätt.

”Vi lever inte hållbart, vi förstör planeten. Sedan början av den industriella revolutionen har vi lärt oss att utveckling är samma sak som att konsumera mer och mer resurser. Samtidigt tror vi att resurser är oändliga. Men det är inte sant”, säger han.

”Många är medvetna om klimatförändring är ett problem. Jag vägrar vara del av en generation som är medvetna om problemet utan att agera”, säger Skypegrundaren.


FN:s mål för hållbar utveckling

FN:s 17 mål för hållbar utveckling (UN Sustainable Development Goals eller SDG:s) antogs i september 2015 och ersätter de så kallade Millenniemålen. Till skillnad från Millenniemålen, vars huvudfokus var fattigdomsbekämpning, inkluderar de nya målen även miljö och hållbarhet, samhällsstyrning och mänskliga rättigheter. Målen gäller fram till 2030.

 1. Avskaffa fattigdom i alla dess former, överallt.
 2. Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk.
 3. Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.
 4. Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.
 5. Uppnå jämställdhet och stärka alla kvinnors och flickors egenmakt.
 6. Säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla.
 7. Säkerställa tillgång till en ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla.
 8. Verka för varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla. 
 9. Bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation.
 10. Minska ojämlikhet inom och mellan länder.
 11. Gör städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.
 12. Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
 13. Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.
 14. Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling. 
 15. Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald. 
 16. Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillhandahålla tillgång till rättvisa för alla samt bygga upp effektiva, och inkluderande institutioner med ansvarsutkrävande på alla nivåer.
 17. Stärka genomförandemedlen och återvitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

Källa: Sida.


Innehåll från WintAnnons

Därför väljer IT-konsulten automatiserad ekonomihantering

Företagande ska vara superenkelt. Det ska helst också vara tidseffektivt. Tyvärr finns det dock flera moment i en konsults vardag som bidrar till allt annat än effektivitet. Moment såsom ekonomihantering och administration kan ses som riktiga tidstjuvar. Tid som inte går att debitera för. Och Wint vet att tid är pengar, inte minst för konsulter. Därför är det inte konstigt att allt fler väljer att skaffa deras automatiserade ekonomitjänsten.

Den automatiserade bokföringstjänsten Wint är tjänsten för dig som vill ha ett tryggt företagande med full koll på ekonomin. Konceptet är inte svårt att förstå. Wint ersätter den traditionella redovisningsbyrån och automatiserar bolagets ekonomi och administration. Som kund hos Wint har du allt i ett, löpande bokföring, effektivare ekonomihanteringen och professionell rådgivning. 

– Vi på Wint har lång erfarenhet av att hjälpa just konsultbolag. Vi insåg för länge sedan att merparten av de uppgifter som en traditionell redovisningsbyrå gör, kan automatiseras och skötas helt digitalt. Därför har vi utvecklat en tjänst som är utformad för att svara upp mot vanliga behov och utmaningar som just konsulter har, förklarar Elin Rautio, produktägare på Wint.

Tidrapportering, en värdefull funktion

Det finns de som upplever ekonomihantering som ett onödigt ont och anlitar en redovisningskonsult för att hantera vissa delar av den. Den stora skillnaden mellan dem och Wint är att Wint hanterar allt som rör ekonomi och administration. Inte bara en liten del. Du får alltså hela bolagets administration under ett tak till ett fast pris utan dolda avgifter.

Under våren lanserades Wints senaste funktion, tidrapportering. Att tidrapportera har många fördelar, men att ha ett tidrapporteringssystem som synkar med saker som fakturering och övrig administration är en riktig tidsbesparare.

– För IT-konsulter är det viktigt med funktionell tidrapportering. Det ska vara enkelt att fakturera sin tid. I Wint får du en bra överblick över dina projekt samt rapporter som ger möjlighet till bättre uppföljning på projektnivå. Det är särskilt värdefullt för dig som vill kunna se på lönsamheten i varje enskilt uppdrag. Vi är glada över att tidrapporteringsfunktionen nu är up and running, den kommer att spara ännu mer tid för våra kunder, berättar Elin. 

Wints tidrapportering är helt integrerad med fakturering, lönehantering, bokföring och i slutänden även bokslutet.

– Det finns så mycket mer att vinna om du har allt strukturerat på ett tydligt sätt - på samma ställe. Målet är såklart att spara tid som kan spenderas på roligare saker, men också få möjlighet att kunna följa upp din bokföring. När du kan följa företagets rapporter i realtid blir det lättare att fatta genomtänkta beslut för verksamheten, menar Elin.

Läs också: Så fungerar Wints tidrapportering 

Helheten är den stora WOW-faktorn

– Många av våra kunder är just IT-konsulter, kanske för att våra funktioner passar dem så väl. Till skillnad från en traditionell redovisningsbyrå tar vi hand om allt från betalning, fakturering, löner och bokföring till just tidrapportering. Jag skulle säga att det är helheten med Wint som är den stora WOW-faktorn och det som verkligen förenklar livet för dig som konsult, säger Elin.

Personlig support

Även om Wint är en automatiserad tjänst betyder det inte att det inte finns människor bakom skärmen. De har en support av såväl ekonomer, utvecklare och olika specialister som är redo att svara på dina frågor. Och du kan alltid vara trygg med att du får rätt hjälp. När du kontaktar supporten blir du snabbt kopplad till en ekonom med expertis inom just dina frågor.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Spotifymiljardären: ”Jag lever enkelt och sparsamt”

Martin Lorentzon, grundare av Spotify och Tradedoubler, räknar inte med en tredje, operativ entreprenörsresa för egen del.

Han längtar efter barn och familj. ”Jag skulle absolut vilja få barn”, säger dollarmiljardären till Di Weekend, och bjuder på strömningslära och ett knippe affärsidéer.

Martin Lorentzon, grundare av Spotify och Tradedoubler.
Martin Lorentzon, grundare av Spotify och Tradedoubler.Foto:Janerik Henriksson/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera