1515

Zalando gör som H&M – investerar i textilåtervinnare

Den tyska klädjätten Zalando tar rygg på H&M och investerar i det finländska textiltechbolaget Infinited Fiber Company. Bolagets nya fabrik ska producera 30.000 ton textil per år.

Infinited Fiber Company återvinner cellulosarika material till nya textilier.
Infinited Fiber Company återvinner cellulosarika material till nya textilier.

Det finländska bolaget Infinited Fiber Companys teknik skapar ny textil av cellolousa-baserade råvaror. Materialet kallas Infinna och används redan i modeindustrin – tidigare i år släppte H&M HM B +1,48% Dagens utveckling -ägda Weekday jeans som tillverkats av det.

Zalando avslöjar inte beloppet, men investeringen är den sista biten i en finansieringsrunda på 30 miljoner euro, motsvarande 306 miljoner kronor, som leddes av H&M:s investeringsgren Colab. Även Adidas och danska Bestseller (ägaren av band annat Vero Moda och Jack & Jones) deltog. Pengarna kommer främst att gå till att förbereda inför konstruktionen av deras nya fabrik. De är i dagsläget i slutfasen av att lokalisera en plats där fabriken kan anläggas. 

”Den här finansieringen gör det möjligt för oss att starta för-konstruktion och söka miljötillstånd”, säger Infinted Fiber Companys vd Petri Alava till Di.

Nästa investeringsrunda planeras innan sommaren 2022 och fabriken kommer att stå färdig sommaren 2024, enligt Petri Alava.

Fabriken beräknas kosta 250 miljoner euro och öka deras produktionsförmåga till 30 000 ton årligen, motsvarande runt 100 miljoner euro i försäljning – från dagens 160 ton årligen.

För Zalando är investeringen en del i bolagets hållbarhetsmål om att förlänga livslängden för minst 50 miljoner modeartiklar fram till 2023. Bolagen har även skrivit en avsiktsförklaring om att Zalando tillhandahåller återvinnaren med textilier som kan bli nya plagg i Zalandos egna kollektioner. 

Textilerna från Zalando kommer att täcka en stor del av produktionen men exakta volymer är fortfarande under diskussion, enligt Petri Alava. 

”Zalandos stora varumärkesportfölj och initiativtagande för cirkulärt mode ger en bra grund för att fördjupa vårt samarbete och säkra råvaror till vår flaggskeppsanläggning”, säger Petri Alava, medgrundare och vd för Infinited Fiber Company. 

Infinited Fiber Companys svenska motsvarighet Renewcell har klättrat 185 procent på First North sedan debuten i fjol. Just nu byggs en fabrik i Ortsviken utanför Sundsvall, ett projekt som kostar 1,2 miljarder kronor. H&M är Renewcells näst största ägare.

 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?