1515

Zakaria Hersi ska hitta programmeratalanger i förorten

Zakaria Hersi gjorde succé i Nigeria med Kinnevik-ägda Efritin, en motsvarighet till Blocket. Nu är han tillbaka i Sverige för att säkra tillgången på programmerare och öka mångfalden i techbranschen genom eventet orten.io.

Zakaria Hersi står bakom orten.io som arbetar för att rekrytera programmerare från förorten.
Zakaria Hersi står bakom orten.io som arbetar för att rekrytera programmerare från förorten.Foto:Amanda Lindgren

Zakaria Hersi har stått på scen inför tusentals tech-människor. Men han säger att han aldrig varit så nervös som nu, då han ska prata inför klass 8b i Järvaskolan i Kista.

Nervositeten skiner dock inte igenom när han börjar prata om sin bakgrund, född i Somalia och inflyttad som fyraåring till Sverige, en berättelse som flera av eleverna, allihop med invandrarbakgrund, kan relatera till.

”Det finns inga barriärer, vilket är bra. Om man talar på Webbdagarna så kommer folk fram och ställer mer eller mindre vaga frågor men när man kommer hit då frågar de direkt: ’Vad tjänar du?”, säger Zakaria Hersi.

Det är inga krigszoner det handlar om, herregud, jag kommer från Somalia och inte ens där kallas det för no-go-zoner

Entreprenören som vill sammanföra techbranschen med talanger med invandrarbakgrund tar sig sedan tid att fråga varenda en av de samlade eleverna om deras framtidsplaner.

Det är Zakaria Hersis engagemang som ligger bakom satsningen på orten.io, ett program som har till syfte att utbilda personer mellan 18 och 35 år från så kallade ”No Go Zones” i programmering och sedan sammanföra dem med arbetsgivare.

Användningen av det kontroversiella uttrycket ”No Go Zones” är högst medvetet från Zakaria Hersis sida.

”Enligt polisen finns det cirka 55 no-go-zoner i Sverige idag. Vi försöker medvetet ta tillbaka uttrycket. Ingen som bor i de här områdena förtjänade det, vi vill bevisa att det finns positiva bilder här också. Det är inga krigszoner det handlar om, herregud, jag kommer från Somalia och inte ens där kallas det för no-go-zoner!”

Programmet riktar i huvudsak in sig på kvinnor och har haft ett event i Tensta och kommer att hålla ytterligare ett i Rosengård i Malmö i oktober och ett i Bergsjön i Göteborg i november.

Techföretag som Bambora, Paradox Interactive, Backing Minds och Qliro är några av de som erbjuder praktikplatser till programmets deltagare.

Tech har lägst barriärer, du behöver såklart kunskap men de skiter i vilket efternamn och bakgrund du har vilket de inte alltid gör i andra branscher.

I grunden är Zakaria Hersi marknadsförare men genom sitt arbete inom techbranschen så har han stött på ett återkommande problem, nämligen den kroniska bristen på programmerare.

”Jag har suttit i alla typer av techföretag och varje dag hör jag samma fråga; känner du folk som kan programmera? Samtidigt är arbetslösheten mycket större bland invandrare och nyligen anlända. Nu fokuserar jag på att vara bryggan emellan de här två”, säger Zakaria Hersi.

Foto: Amanda Lindgren

Enligt Zakaria Hersi finns det andra skäl till varför just programmering är ett bra område för integration.

”Tech har lägst barriärer, du behöver såklart kunskap men de skiter i vilket efternamn och bakgrund du har vilket de inte alltid gör i andra branscher.”

Mest känd är Zakari Hersi för att startat Nigerias motsvarighet till blocket, Kinnevik-ägda Efritin som på bara fem månader gick från noll till 150 anställda. Han imponerades av den entreprenörsanda som råder i landet och upplevelserna från den tiden ligger till viss del bakom hans inspiration till orten.io.

”I Nigeria såg jag ett företag som hette Andela som tog in afrikanska utvecklare i ett program för att lära dem att koda, för att sen hyra ut dem till Silicon Valley-företag. Om det funkar där så borde det funka även i Göteborg eller Stockholm.”

Orten.io är idag en förening men tanken är att det ska bli ett företag som ska växa med tiden. Just nu riktar sig Zakaria Hersi in sig på att förse techbranschen med programmerare. Men målet är att även andra branscher som har behov av arbetskraft ska kunna bemannas i framtiden.

Ett ytterligare mål är att på lång sikt även påverka branschens struktur.

”Någonstans måste man börja. Mitt mål är att skapa 1 000 utvecklare från förorten till 2020. Jag vet att det här lyckats när man ser att de här människorna börjar skapa företag och komma in i styrelser, det i sig är mycket mer värdefullt.”

Läs även: Digitala entreprenörer vill inspirera i förorten


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?