1515

Yubicos grundare: ”Man ska vara som en elefant”

Miljardvärderade säkerhetsbolaget Yubico fortsätter att skörda framgångar inom it-säkerhetsbranschen. I Di Digitals podd Startup Stories delar medgrundaren och vd:n Stina Ehrensvärd med sig av sin resa – framgångar, motgångar, lärdomar och varför man ska vara ”som en elefant”.

Yubicos medgrundare och vd Stina Ehrensvärd delar med sig av sin resa i Di Digitals podd Startup Stories.
Yubicos medgrundare och vd Stina Ehrensvärd delar med sig av sin resa i Di Digitals podd Startup Stories.

Under de första åren efter Stina Ehrensvärd drog igång it-säkerhetsföretaget Yubico i Stockholm 2007 var det få som trodde på en säkerhetslösning med hårdvarunycklar för att logga in på olika nättjänster. Man sa att framtiden var mobila lösningar och biometri, och någon gick så långt som att säga till henne att bolaget hon startat redan var dött. 

Det var när hon var med i den amerikanska it-säkerhetspodcasten Security Now 2008 som det började röra på sig. En del av lyssnarna blev Yubicos kunder och en av dem var en Google-anställd.

2010 köpte Google några säkerhetsnycklar från Yubicos sajt, vilket triggade en flytt till Silicon Valley.

”Vi hade inga pengar, var tio personer och hade knappt några kunder. Vi hade en jättevision, att den här nyckeln skulle fungera överallt”, säger Stina Ehrensvärd.

Hon hoppades på att Google skulle nappa på hennes idé och bygga in stöd för lösningen i teknikjättens plattform.

”Då skulle jag sedan kunna få Microsoft som kund och sedan Apple, och efter det hela världen”, drömde Stina Ehrensvärd om.

Läs mer: Hon vill ta bank-id till hela världen 

2011 gick flyttlasset och väl på plats inledde hon diskussioner med Googles interna säkerhetsteam. En viktig lärdom hon fått med sig från inkubatorn Sting, som trodde på Yubico från starten, var att agera som en elefant. Att ha en liten mun och stora öron för att lyssna noga på vad kunden vill ha.

För att vinna teknikbolagens gunst behövde hon också ta fram en ny säkerhetsstandard, då nyckeln behövde fungera på många olika ställen.

”Vi har gjort samma jobb med säkerhet på internet som Volvo gjorde med en standard kring bilbältet”, säger Stina Ehrensvärd.

Och hennes vision har gått i uppfyllelse. I dag är de flesta av de stora techbolagen Yubicos kunder. Förra året tog Google också fram en egen säkerhetsnyckel, något som först bekymrade henne men som än så länge snarare har drivit på försäljningen, hävdar Stina Ehrensvärd.

”Deras nyckel har inte alls lika många funktioner och vi har hållit på i tolv år. Dessutom vill inte de andra stora techbolagen köpa från Google”, säger hon.

I fjol omsatte Yubico 379 miljoner kronor, en ökning med drygt 63 procent jämfört med 2017, och bolaget har över 130 anställda. Vinsten sjönk dock från 8,1 miljoner kronor till 1,6 miljoner kronor.

Läs också: Vinsten krymper för det hajpade it-säkerhetsbolaget 

Lyssna på intervjun med Stina Ehrensvärd här:

https://embed.acast.com/startupstories/stinaehrensvard-yubico

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes.


Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?