Hoppa till innehållet

Annons

Xshore tar in en halv miljard kronor

Elbåtsbolaget Xshore tar in 500 miljoner kronor i en rekordsnabb finansieringsrunda. Bland investerarna märks Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.

Jenny Keisu och Xshore backas av Northvolts Peter Carlsson.
Jenny Keisu och Xshore backas av Northvolts Peter Carlsson.

Kapitalrundan på en halv miljard kronor är den största anskaffningen hittills för Xshore. Någon värdering vill bolagets vd Jenny Keisu inte avslöja, annat än att det är betydligt högre än värderingen vid kapitalrundan på 150 miljoner i fjol, som värderade bolaget till 800 miljoner kronor. 

”Vi var kraftigt övertecknade och har blivit nerringda av folk som efterlyser allokeringar. Det känns extra bra att backas av så tunga namn inom elektrifiering och tech”, säger Jenny Keisu.

Befintliga investerare som Anicura-grundaren Peter Dahlberg är med även denna gång. Nya in på listan är Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige och Northvolts vd Peter Carlsson. Bolagen har kopplingar sedan tidigare – i slutet av januari tog Susanna Campbell över ordförandeklubban i Xshore, och hon sitter bland annat även i Northvolts styrelse. 

”Den gröna omställningen mot ett fossilfritt samhälle kräver ett stort kapital som inte går att vänta på, något vi på rekordtid lyckats visa är fullt möjligt att uppbringa”, kommenterar Susanna Campbell.

I fjol påbörjade Xshore en flytt av produktionen från Frihamnen i Stockholm till en anläggning i Nyköping, där den första båten nyligen monterades.

”Vi växer otroligt snabbt, inte minst i USA som är den största båtmarknaden. Det är en större efterfrågan än vad vi kan möta, och anledningen till att vi tar in kapital är för att öka hastigheten i den befintliga fabriken”, säger Jenny Keisu.

På inköpslistan står bland annat en målerilina med robotar från ABB och limrobotar. Målet är att ha en helt automatiserad fabrik på ett skift innan årets slut. Till 2023 räknar bolaget med att nå en full kapacitet på 400 båtar per år.

”Vi anställer för fullt och räknar med att ha hundra anställda till slutet av 2022. Sedan fortsätter vi öka därefter när vi går upp i skift”, säger Jenny Keisu.

Bolaget kommer även lägga krut på mjukvaruutveckling och att bygga ut säljnätverket. 

Jenny Keisu säger att Xshore kommit relativt lindrigt undan det logistikkaos som rått under det senaste året. 

”Vi har aldrig haft problem med att få komponenter och har aldrig stått still i produktionen, vare sig under covid-19 eller nu. Vi jobbar hårt, men har hittills inte haft några problem som inte kunnat lösas.”

Nu är allt fokus på modellen Eelex, som har en prislapp på 2,5 miljoner kronor i grundutförandet. Men Xshore ser ett behov av fler typer av båtar. 

”Vi ser en efterfrågan på fler högpresterande elbåtar och ser alltid över nya möjligheter”, avslutar Jenny Keisu. 

Xshore grundades av entreprenören Konrad Bergström 2016 och lanserade sin första serieproducerade båt, Eelex 8000, under hösten 2020. Prislappen i grundutförandet ligger på 2,5 miljoner kronor.
Xshore grundades av entreprenören Konrad Bergström 2016 och lanserade sin första serieproducerade båt, Eelex 8000, under hösten 2020. Prislappen i grundutförandet ligger på 2,5 miljoner kronor.Foto: Alexandra Bengtsson

 

 

 

 

Innehåll från RemotionAnnons

”Remotion är en kraft som förändrar marknaden”

I en tid då digitalisering och artificiell intelligens förändrar affärslandskapet, har tre framstående företag beslutat att gå samman för att bli en innovativ kraft som levererar tjänster för digital transformation. Remotion, Recoordinate och Digiview har nu blivit en enhet under namnet Remotion, med ambitionen att leda marknaden inom digitala lösningar och agila arbetssätt.

Artificiell intelligens driver på behovet för företag att anpassa sina organisationer och processer till digitaliseringens tempo för att uppnå tillväxt och resultat. Tidigare har man arbetat produktorienterat, men nu ligger ett större fokus på kund och värdedriven transformation. För att möta både sina kunders och deras kunders nya behov har Remotion, Recoordinate och Digivew valt att gå samman under varumärket Remotion. Genom denna sammanslagning kommer de att integrerat erbjuda hela den digitala portfölj som företag behöver för att säkerställa en framtidssäker verksamhet.

Lyfter kundupplevelsen

Remotion har sedan starten 2016 haft sin kärna i affären och erbjudit tjänster inom digitalisering, management consulting och omnikanalspersonalisering medan Recoordinate har varit en pionjär inom digital affärsutveckling, agila transformationer och AI-drivna lösningar. Digiview, å andra sidan, har varit experter på traditionella medieinköp, innehållsskapande, strategi, artificiell intelligens och digital analys. Per Willebrand, tidigare vd för Remotion, ser sammanslagningen som en möjlighet att ta kundupplevelsen till en ny nivå. 

– Detta är inte bara en sammanslagning av tre företag; det är en fusion av visioner, kompetenser och ambitioner. I stället för att gå till flera olika byråer samlar vi allt på samma ställe och erbjuder en helhet som ser till allt från way of working till AI och digitalisering. Vi är nu redo att stödja våra kunder på varje steg av deras digitala resa, förklarar han.

En holistisk strategi

Axel Rinaldo, tidigare vd för Recoordinate och nu vid rodret för nya Remotion, uttrycker sin entusiasm över sammanslagningen. Han förklarar att det tidigare samarbetet mellan Recoordinate och Digiview fokuserade på att optimera kundbasen och marknadsföringsstrategier, och att de med Remotion i mixen nu kan erbjuda en mer holistisk strategi och helhetsbild till sina kunder.

– Vi insåg att genom att kombinera våra resurser kan vi erbjuda mer än bara summan av våra delar. Vi kan hjälpa företag att fullt ut omfamna den digitala eran och tillsammans kan vi erbjuda en helhetslösning som tidigare varit otänkbar. Vi är inte bara här för att förändra spelreglerna, utan för att skriva om dem helt och hållet, säger han.

Nya möjligheter

Kunderna har redan börjat upptäcka fördelarna med denna sammanslagning och ser som vi de uppenbara synergierna som ger nya möjligheter i projekten som nu finns tillgängliga för dem.

– De ser hur vi kompletterar varandra utan överlappningar och att vi med vår stora kompetensbas och moderna teknik kan leverera ännu större värde till dem. Jag tror att kunderna inser att kundupplevelse driver tillväxt och att de då behöver extern expertis inom alla de tjänsteområden som vi levererar, avslutar Axel Rinaldo.

Om Remotion

Vi är den ledande konsultbyrån specialiserad på att knäcka koden för våra kunders tillväxt. Genom en integrerad strategi som kombinerar människor, processer, teknologi, AI och data, bygger vi våra kunders förmågor som hjälper dem att vinna slaget om kunden - både nu och i framtiden. Vi levererar en ny kundupplevelse för våra kunders kunder genom att kombinera performance marketing med skalbar tekniska plattformar och nya innovativa arbetssätt.

Extern länk: Läs mer på remotion.se  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Remotion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera