Kapitalrundan på en halv miljard kronor är den största anskaffningen hittills för Xshore. Någon värdering vill bolagets vd Jenny Keisu inte avslöja, annat än att det är betydligt högre än värderingen vid kapitalrundan på 150 miljoner i fjol, som värderade bolaget till 800 miljoner kronor.
”Vi var kraftigt övertecknade och har blivit nerringda av folk som efterlyser allokeringar. Det känns extra bra att backas av så tunga namn inom elektrifiering och tech”, säger Jenny Keisu.
Befintliga investerare som Anicura-grundaren Peter Dahlberg är med även denna gång. Nya in på listan är Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige och Northvolts vd Peter Carlsson. Bolagen har kopplingar sedan tidigare – i slutet av januari tog Susanna Campbell över ordförandeklubban i Xshore, och hon sitter bland annat även i Northvolts styrelse.
”Den gröna omställningen mot ett fossilfritt samhälle kräver ett stort kapital som inte går att vänta på, något vi på rekordtid lyckats visa är fullt möjligt att uppbringa”, kommenterar Susanna Campbell.
I fjol påbörjade Xshore en flytt av produktionen från Frihamnen i Stockholm till en anläggning i Nyköping, där den första båten nyligen monterades.
”Vi växer otroligt snabbt, inte minst i USA som är den största båtmarknaden. Det är en större efterfrågan än vad vi kan möta, och anledningen till att vi tar in kapital är för att öka hastigheten i den befintliga fabriken”, säger Jenny Keisu.
På inköpslistan står bland annat en målerilina med robotar från ABB och limrobotar. Målet är att ha en helt automatiserad fabrik på ett skift innan årets slut. Till 2023 räknar bolaget med att nå en full kapacitet på 400 båtar per år.
”Vi anställer för fullt och räknar med att ha hundra anställda till slutet av 2022. Sedan fortsätter vi öka därefter när vi går upp i skift”, säger Jenny Keisu.
Bolaget kommer även lägga krut på mjukvaruutveckling och att bygga ut säljnätverket.
Jenny Keisu säger att Xshore kommit relativt lindrigt undan det logistikkaos som rått under det senaste året.
”Vi har aldrig haft problem med att få komponenter och har aldrig stått still i produktionen, vare sig under covid-19 eller nu. Vi jobbar hårt, men har hittills inte haft några problem som inte kunnat lösas.”
Nu är allt fokus på modellen Eelex, som har en prislapp på 2,5 miljoner kronor i grundutförandet. Men Xshore ser ett behov av fler typer av båtar.
”Vi ser en efterfrågan på fler högpresterande elbåtar och ser alltid över nya möjligheter”, avslutar Jenny Keisu.
