1515

WWF hyllar fyra svenska innovationer

Fyra svenska innovationer tilldelas WWF :s utmärkelse Climate Solver 2017 för att de har potential att hjälpa till i omställningen till 100 procent förnybar energi.

Sofie Allert från Swedish Algae Factory och Liselott Johansson från Greater Than. Foto: Swedish Algae Factory och Greater Than. Kollage.
Sofie Allert från Swedish Algae Factory och Liselott Johansson från Greater Than. Foto: Swedish Algae Factory och Greater Than. Kollage.

En tvättmaskin som inte behöver varmvatten eller kemikalier, alger som förbättrar solceller och en bilförsäkring som läser av förarens körmönster i realtid. Det är några av de svenska innovationer som tilldelas Världsnaturfondens globala utmärkelse Climate Solver 2017.

Dessutom får två innovationer från Norge respektive Finland utmärkelsen, som syftar till att stimulera en omställning till hundra procent förnybar energi. De vinnande bolagen går med i WWF Climate Solvers globala nätverk som består av hundratals innovationsbolag. Nätverket fungerar som ett fönster mot marknaden för att koppla ihop bolegen med potentiella kunder och riskkapitalister.

Här är de svenska bolagen som prisas av WWF:

– Swedish Algae Factory
Foto:
Foto: Swedish Algae Factory

Swedish Algae Factory har utvecklat ett material utvunnet från alger som kan öka effektiviteten på solceller. En bonus är att vatten renas vid tillverkningsprocessen.

Läs mer: Hennes alger ska hjälpa solpaneler fånga upp ljus

– Greater Than
Foto:
Foto: Greater Than

Bolaget har tagit fram en bilförsäkring som styrs efter bilförarens körmönster i realtid. Den baseras på antalet körda mil och hur säkert föraren kör. Eftersom föraren har ekonomiska incitament att köra mindre och spara på utsläpp kan samhället få en säkrare trafik och ett bättre klimat.

Läs mer: Miljoninvestering ska ta smart bilförsäkring till marknaden

– Formconsult
Foto:
Foto: Formconsult

Produktion av cement är en stor källa till koldioxidutsläpp. Formconsult har utvecklat en metod som minskar andelen cement i betong med 20 procent, med bibehållen styrka. Metoden är också snabbare och billigare än traditionella alternativ.

– Scandinavian Water Technology
Foto:
Foto: Scandinavian Water Technology

Bolaget har byggt en tvättmaskin som med hjälp av ett innovativt filtersystem gör att kläder kan tvättas utan kemikalier och varmvatten.

Också två andra nordiska bolag får utmärkelsen. Det handlar om finska Sympower och norska Energynest. Deras digitala lösningar lagrar och reglerar energi från förnybara källor som sol och vindkraft på ett kostnadseffektivt sätt.

Läs mer: 10 bolag som vill göra världen bättre – och visa svarta siffror

"Svenska innovationsbolag har stor potential att minska koldioxidutsläppen globalt och kan bidra till jobb och tillväxt i och utanför Sverige. Men idag är det ofta svårt att skala upp och nå ut till marknaden. Med Climate Solver vill vi lyfta fram bolag med stor klimatpotential och uppmana politiker och beslutsfattare att underlätta för innovationer att nå ut internationellt", säger Stefan Henningsson, senior rådgivare klimat, energi & innovation och globalt ansvarig för Climate Solver på WWF.

Enligt WWF:s beräkningar har de sex innovationerna potential att globalt minska koldioxidutsläppen med mer än 300 miljoner ton per år. Det är mer än de nordiska ländernas samlade årliga koldixiodutsläpp.

Läs mer: Nya bolagstrenden: Att tackla globala problem


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?