1515

Wrapp gick 18 miljoner back i fjol

Lojalitetsbolaget Wrapp har tagit in 250 miljoner kronor i riskkapital. I fjol omsatte man 2 procent av den summan.

Hjalmar Winbladh är en av Wrapps grundare.
Hjalmar Winbladh är en av Wrapps grundare.Foto:Jesper Frisk

I fjol gick både H&M och Klarna (NTL) in som delägare i Wrapp, som funnits sedan 2011 men på senare år ställt om sig till att utveckla app som förmedlar shoppingerbjudanden till sina användare.

Tanken är att Wrapp (NTL) ska dra nytta av större förändringar på betalmarknaden och erbjuda lojalitetsprogram i likhet med till exempel flygbolagens bonussystem.

Läs mer: Wrapp fimpar Swedbank – siktar på andra storbanker

Wrapp har hittills tagit in 250 miljoner kronor i riskkapital. Någon större omsättning var det dock inte tal om i fjol.

Vi överväger att ta in mer kapital.

Wrapp stod då på flera ben: Kärnverksamheten omsatte 2,2 Mkr medan bolagets övriga intäkter, för till exempel lokalhyra, landade på 2,7 Mkr. Det motsvarar en knapp ökning mot 2014. Därutöver redovisar Wrapp 7,8 Mkr i förmodade framtida intäkter som resultat av ett internt utvecklingsarbete.

Förlusterna på totalt 18 Mkr i Wrapp Operations Sweden – vilket är mindre än föregående års 25 Mkr – täcks upp av ett koncernbidrag i samma storlek från moderbolaget.

Enligt Hjalmar Winbladh, Wrapps medgrundare och ordförande, täcker siffrorna början av Wrapps resa från rabattföretag till en lojalitetsaffär med bonusprogram som fokus.

”Bolaget har haft en väldigt stor investeringscykel just nu. Saker och ting börjar lossna för Wrapp rejält i Norden”, säger Hjalmar Winbladh.

I januari anslöt sig Nordea som delägare i Wrapp i en finansieringsrunda på totalt 40 Mkr.

Läs mer: Nordea investerar i Wrapp

Wrapps tillväxttakt gör att bolaget överväger att ta in mer finansiering framöver.

”Just nu känns det som att Wrapp kan expandera betydligt snabbare än vi har tänkt. Vi överväger att ta in mer kapital. Men inget vi kan prata om just nu”‚ säger Hjalmar Winbladh.

Wrapps ordförande pekar ut två saker som tyder på att Wrapp har framtiden för sig.

Dels är det EU:s PSD2-direktiv om bankernas datahantering, som påverkar hur till exempel fintech-appar kan dra nytta av bankernas kunddata. Dels tar han upp EU:s beslut i fjol att kapa förmedlingsavgifterna för kortföretag, vilket påverkar just den marginal på betalningarna som har finansierat saker som lojalitetsprogram.

”Wrapp ligger extremt spännande till i den här förändringsprocessen. 2016 och 2017 är två otroligt spännande år för oss”‚ säger Hjalmar Winbladh.


 

NTL-länkarna i texten går till nordictechlist.com, en databas om bolagen, investerarna och personerna i den nordiska techsektorn.


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?