1515

Wolf på väg till Zound Industries

Den sparkade Swedbank-vd:n Michael Wolf är nära en styrelseplats i det snabbväxande svenska hörlurs- och telefonbolaget Zound Industries, erfar Di.

Swedbanks före detta vd Michael Wolf ser ut att ta plats i Zounds styrelse.
Swedbanks före detta vd Michael Wolf ser ut att ta plats i Zounds styrelse.

Sedan Michael Wolf under dramatiska former fick sparken som vd och koncernchef för Swedbank i början av året har det spekulerats om vad 52-åringen ska göra härnäst. Nu kan Di avslöja att Michael Wolf är nära att ta plats i gasellföretaget Zound Industries styrelse. 

Läs mer: Swedbanks ordförande skyller på digitaliseringen

Under våren har Michael Wolf varit inne i Zound Industries och intervjuat medarbetare, enligt Di:s uppgifter. Det har lett till spekulationer om att han ska ta över som vd. Men det är knappast aktuellt, enligt Di:s källor. Planen är i stället att Michael Wolf ska engagera sig i bolaget som styrelsemedlem.

Om Michael Wolf även har för avsikt att investera i Zound Industries är oklart. Största ägare är i dag finansmannen Tommy Jacobssons investmentbolag Varenne samt riskkapitalbolaget Zenith, men enligt Di:s uppgifter har teleoperatören Telia för avsikt att inom kort utnyttja sin option att utöka sin ägarandel från 7 till över 10 procent och närmar sig därmed förstaplatsen i ägarlistan. Den initiala investeringen gjorde Telia för två år sedan.

Läs mer: Zound lurar på börsnotering

Zound Industries räknar med att omsätta 1 miljard kronor i år. Nästa mål är sälja för 1 miljard dollar, motsvarande 8,2 miljarder kronor, före 2020 – med bibehållen lönsamhet.  Vid den senaste finansieringsrundan i fjol sommar, då franska Time Equity Partners gick in med 93 Mkr, värderades bolaget till nära 1 miljard kronor. 

Vid sidan av Zound Industries har Michael Wolf ytterligare minst ett styrelseuppdrag på gång, erfar Di. Även det gäller ett onoterat bolag.

Sammantaget framstår det som att den tidigare Swedbanktoppen, som i fjol utsågs till världens nionde bästa vd av Harvard Business Review, inte har för avsikt att i närtid hoppa på något nytt tungt operativt uppdrag, utan snarare vill ägna sig åt styrelseuppdrag och privata investeringar. I fjol startade han ett privat investeringsbolag genom vilket han i slutet av förra året hade köpt in sig i tre mindre onoterade bolag.

Di har vid upprepade tillfällen sökt Michael Wolf för en intervju. 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?