1515

Wikimedias Sverigechef hoppar av

Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef för Wikimedia Sverige, som driver uppslagsverket Wikipedia, efter nästan åtta år. “Det är dags för någonting annat”, säger han.

Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef på Wikimedia Sverige.
Jan Ainali lämnar jobbet som verksamhetschef på Wikimedia Sverige.Foto:Holger Motzkau, Wikipedia/Wikimedia Commons (cc-by-sa-3.0)

Jan Ainali började arbeta för Wikimedia Sverige redan 2007, när föreningen bildades. De senaste tre åren har han varit verksamhetschef och därmed ansvarig för föreningens arbete i Sverige.

“Det är dags för någonting annat, helt enkelt. Jag kommer att starta eget och jobba med områden där jag tycker att jag är duktig. Jag har en bakgrund som innovations- och designingenjör och har såklart mycket erfarenhet från olika webbprojekt”, säger han till Di Digital.

Svenska Wikipedia föddes redan i maj 2001 och var en av de första icke-engelskspråkiga editionerna av uppslagsverket. Föreningen Wikimedia Sverige grundades år 2007 för att stötta och hjälpa den svenska sajten att växa.

“Vi har jobbat mycket med museér och arkiv för att de ska nå ut via vår plattform, med bilduppladdningar, länkar till databaser och så vidare. Vi har också jobbat mycket med utbildningssektorn, till exempel har vi hjälpt många lärare att förstå hur man kan jobba med Wikipedia på ett pedagogiskt vis”, säger Jan Ainali.

Arbetet har, av allt att döma, gett utdelning. Svenska Wikipedia redovisar idag i genomsnitt 4 miljoner sidvisningar om dagen. Enligt egen utsago är den Sveriges sjätte mest välbesökta sajt, efter google.com, google.se, facebook.com, youtube.com och aftonbladet.se.

Både i Sverige och internationellt drivs Wikipedia som en ideell förening. Sajten är beroende av donationer från allmänheten för att överleva.

Med jämna mellanrum väcks frågor om huruvida projektet i framtiden kommer ta in annonser för finansiering. Den möjligheten avfärdar dock Jan Ainali:

“Det kommer aldrig att hända. Det är vi helt övertygade om. Däremot är vi väldigt beroende av vår årliga kampanj för donationer, där får vi in nästan alla våra pengar.”

I fjol mottog Wikipedia donationer från över 4 miljoner privatpersoner, säger Jan Ainali. Den genomsnittliga gåvan var på 15 dollar, vilket alltså gav intäkter på närmare en halv miljard kronor.

“Vi i Sverige får en del av de pengarna. Det är många bäckar små som gör att det fungerar”, säger Jan Ainali.


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?