1515
Annons

Wellstreet lockar höjdare till ny fintechfond

Techprofiler som Lena Apler, Konrad Bergström och Noel Abdayem är med och satsar när riskkapitalbolaget Wellstreet upprättar en ny fond. Målet är att investera 370 miljoner kronor i 15-20 fintechbolag.

Collector-grundaren Lena Apler, Wellstreets grundare Mikael Wintzell och X-shoregrundaren Konrad Bergström.
Collector-grundaren Lena Apler, Wellstreets grundare Mikael Wintzell och X-shoregrundaren Konrad Bergström.

Riskkapitalbolaget Wellstreet tror stenhårt på den svenska fintechmarknaden. I ett pressmeddelande berättar bolaget nu att man väntar sig ta in 40 miljoner dollar (drygt 370 Mkr) i en ny fond som ska genomföra cirka 20 investeringar i fintechbolag i tidiga faser av sin utveckling. 

Det rör sig främst om bolag med tjänster riktade mot företagsmarknaden (B2B), samt leverantörer av infrastrukturteknik med globala affärsmodeller, heter det. 

Bland de techprofiler som är med och satsar nämns Konrad Bergström, som varit med och grundat både Zound och X-shore, Collector-grundaren Lena Apler, Northmills grundare Hikmet Ego samt Noel Abdayem, entreprenören bakom The Humble Co som tillverkar hållbara tandborstar i bambu.

The Fintech Fund är Wellstreets andra fond i ordningen. Första fonden, Wellstreet Ventures, drog in 20 miljoner dollar under 2020. Den är nu fullinvesterad med satsningar på bolag som elbåtstillverkaren X-shore, adtech bolaget Danads och sportmärket Icaniwill. 

Wellstreet uppger att Wellstreet Ventures uppnått en avkastning på 70 procent under bara tre kvartal.

Wellstreet är grundat av Klarnaveteranen Mikael Wintzell. Bolaget uppger att man redan gjort framgångsrika avyttringar (exits) i Tibber, Bambuser och Checkin.com, som börsnoterades under 2021. 

Wellstreet driver även techhubben  The Factory. 

Läs mer: Flera i ”Klarna-maffian” goda för 100-tals miljoner

Nyligen stod det klart att Caroline Farberger lämnat sitt toppjobb på Ica för att bli partner på Wellstreet, vilket Di Digital var först med att rapportera

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera