1515

Wallenbergs FAM letar techbolag med H&M:s vd Karl-Johan Persson

Wallenbergstiftelsernas FAM bildar ett nytt riskkapitalbolag ihop med H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook. Det nya riskkapitalet får namnet 82:an Invest och har redan börjat investera i startupbolag.

Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM, med Marcus Wallenberg som ordförande, bildar riskkapitalbolaget 82:an Invest ihop med H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook.
Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM, med Marcus Wallenberg som ordförande, bildar riskkapitalbolaget 82:an Invest ihop med H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook.

H&M:s vd Karl-Johan Persson har länge varit en aktiv investerare i svenska startupbolag. Ett av hans projekt är 41:an Invest (NTL), ett riskkapitalbolag som drivs ihop med serieentreprenören Stefan Krook.

Duon har de senaste sex åren investerat drygt 100 miljoner kronor i bolag som Budbee, Dib Hotel, Myacadamy och Kivra (NTL), där Stefan Krook själv är grundare och vd. 

Läs mer: Scannad post ska locka småföretagare till Kivra

Nu kan Di Digital avslöja att 41:an Invest bildar ett nytt bolag ihop med Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM, med Marcus Wallenberg som ordförande. Enligt Stefan Krook ska bolaget "dubbla 41:ans investeringsförmåga" och får därför namnet 82:an Invest.

Vi har funnit varandra genom investeringen i Kivra.

"Hälften av bolaget ägs av FAM och hälften av 41:an. Det blir en förlängning av 41:an med nätverk och kapital från både oss och FAM”, säger Stefan Krook, som blir vd för 82:an Invest.

Stefan Krook är även känd som grundaren bakom Glocalnet, som sedan 2006 ägs av Telenor, och elbolaget Godel. 

Läs mer: H&M-chefens techportfölj sväller 

Ordförande blir FAM:s finanschef och investmentmanager Kristian Sildeby. Han har jobbat nära Stefan Krook som ledamot i Kivras styrelse. FAM är sedan 2013 delägare i Kivra och äger numera en tredjedel av bolaget.

"Vi har funnit varandra genom investeringen i Kivra och har samma värderingar kring långsiktighet och entreprenörskap. Dessutom gillar vi att jobba ihop”, säger Stefan Krook.

Kivra står bakom en tjänst som digitaliserar officiell post som årsbesked, fakturor och myndighetspost. Tjänsten växer snabbt och har redan lockat 1,7 miljoner användare i Sverige.

"Kivraprojektet har utvecklats väl och vi trivs väldigt bra med 41:an Invest som partners. Nu har vi valt att göra vår första gemensamma investering inom ramen för 82:an och går vidare med den”, säger FAM:s vd Lars Wedenborn. 

Läs mer: Marcus Wallenberg: ”SEB är en utmanare till Apple Pay”

Investeringen han syftar på har gjorts i Fidesmo, ett startupbolag vars affärsidé går ut på att slå samman funktionerna i olika betal- och andra plastkort i ett gemensamt ”superkort”. Som Di Digital redan rapporterat är 82:an Invest en av de största investerarna när Fidesmo tar in 10 miljoner kronor i riskkapital.

"Fidesmo har skapat en lösning där man samlar allt på ett chip. Det är ett växande problem, med alla kort som bara har en funktion vardera, som kräver en lösning", säger Stefan Krook.  

Läs mer: Deras "superkort" tar in nya miljoner från H&M:s vd och familjen Wallenberg

82:an Invest blir et virtuellt bolag och ska alltså inte ha ett gemensamt kontor. 

 Vi blir som en affärsängel, modell large.

”Stefan Krook är motorn i detta. Hittar han fler intressanta bolag tittar vi på det förutsättningslöst”, säger Lars Wedenborn.

På frågan om hur mycket pengar man räknar med att investera är parterna förtegna. Man vill inte göra några utfästelser och tidsåtgången för bolagets galjonsfigurer ska vara minimal.

”Hur mycket vi än investerar kommer det vara små summor för FAM och Karl-Johan Persson. Jag blir den begränsande parten som gör att investeringarna blir små jämfört med andra innehav för dem. Vi ska investera på ett sätt som gör att vi står nära entreprenörerna, men vi ska inte behöva släppa några andra åtaganden", säger Stefan Krook. 

Samtidigt menar han att 41:ans investeringar på 100 Mkr över sex år kan ses som vägledande.

”82:an Invest ska investera på ett liknade sätt som 41an gjort. Vi blir som en affärsängel, modell large”, säger han.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?