1515

Walerud Ventures investerar i IoT-bolaget Ekkono

Walerud Ventures, med affärsängeln Jane Walerud i spetsen, investerar i Ekkono, med teknik inom maskininlärning och sakernas internet (IoT). Totalt rör det sig om en kapitalrunda på 7,5 miljoner kronor.

Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, står bakom riskkapitalbolaget Walerud Ventures.
Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, står bakom riskkapitalbolaget Walerud Ventures.Foto:Patrik Olsson

Riskkapitalbolaget Walerud Ventures (NTL) och Almi Invest (NTL) investerar 7,5 miljoner kronor i Ekkono Solutions. Bolaget är baserat i Tvååker utanför Varberg och har tagit fram lösningar inom maskininlärning för sakernas Internet, även kallat Internet of Things (IoT).

”Ekkono befinner sig i skärningspunkten mellan två stora områden, maskinlärning och IoT. De har potential att bli en del av det svenska teknikundret och passar bra hos Walerud Ventures”, säger Jane Walerud (NTL).

De har potential att bli en del av det svenska teknikundret.

Hon är kanske främst känd som affärsängel och som första investerare i betalbolaget Klarna. Sedan ett år investerar hon även via familjebolaget Walerud Ventures.

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag 

Firman driver hon ihop med sin make Bengt Walerud, som bland annat startat och sålt av två management- och strategikonsultbolag, och sin dotter Caroline Walerud (NTL), medgrundare på Volumental, ett bolag inom 3D-skanning med kunder som New Balance.

Ekkonos vd Jon Lindén ser investeringen som ett viktigt steg för bolaget.

”Vår teknik bygger på sju års forskning vid högskolan i Borås. Pengarna vi tar in ska gå till att vinna kundprojekt”, säger han.

Bengt Walerud har bland annat använt maskininlärning tidigare, inom prisanalyser.

Målgruppen för Ekkonos produkt sträcker sig från konsumentmarknaden till bland annat processindustri, fordonsindustrin, energi och fastighetsautomation.

”Vi riktar oss mot större börsnoterade industribolag som exempelvis vill agera proaktivt med sitt underhåll så saker inte går sönder. Vi jobbar även mycket med produktionsoptimering”, förklarar vd Jon Lindén.

Foto:
Ekkonos vd Jon Lindén.

Planen är att först rikta sig till den svenska marknaden för att sedan uppvakta internationella bolag. När Di Digital når Jon Lindén är han i New York vid Innovate46, ett arrangemang som hålls av Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York tillsammans med Tillväxtverket i syfte att presentera tio svenska teknikbolag. 

Jon Lindén är inte sen med att lovorda sin nya delägares tekniska kompetens.

”Vi licensierar kod. Då är det tacksamt att få in investerare som Almi Invest och Walerud Ventures som verkligen förstår teknik. Bengt Walerud har bland annat använt maskininlärning tidigare, inom prisanalyser. Vi använder samma typ av teknologi i ett annat syfte. Men han fattar vad håller på med”, säger han. 

Fotnot: Jane Walerud sitter i juryn för Di Digitals Startup Tour ”Division Norr” som hålls på Väven i Umeå den 11 oktober. Biljetter är gratis för alla som är verksamma i techsektorn och bokas här.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?