1515

VR-profilens snälla spel har gett resultat: ”Vi har gått med vinst i fem månader”

VR-bolaget Resolution Games gör sig redo att släppa sitt femte spel. Och trots VR:s tidiga utveckling uppger grundaren Tommy Palm att spelbolaget nu har svarta siffror.

Mobilspelsveteranen Tommy Palm gör sig redo för att släppa sitt 5:e VR-spel för Resolution Games.
Mobilspelsveteranen Tommy Palm gör sig redo för att släppa sitt 5:e VR-spel för Resolution Games.Foto:Patrik Olsson

I slutet av mars 2016 släppte Resolution Games sitt första VR-spel. Och det var utan storslagna rymdscener och skrämmande zombier som spelbolaget tog sig an VR. Med Creandum och Googles riskkapitalgren GV som backare släppte de istället fiskespelet ”Bait”.

Enligt uppgifter från bolaget har ”Bait” nu laddats ned 2,3 miljoner gånger och är därmed det hittills mest nedladdade spelet för VR. Den 15 februari släpper Resolution Games sitt 5:e VR-spel ”Narrows”, som enkelt kan beskrivas som ett snällt piratspel.

”Jag tror att spel är för alla, och jag tror inte att det är speciellt många som gillar att spela zombiespel. Zombiespel och skräck funkar väldigt bra i VR men det behövs spel som är mer inkluderande och har en bredare målgrupp. Det ska inte vara våld och explosioner utan kunna vara kul för vem som helst”, säger grundaren Tommy Palm när Di Digital träffar honom på Resolution Games kontor i Epicenter i Stockholm.

Läs även: Kan hans fiskespel bli VR-världens svar på Candy Crush Saga? 

Snälla spel som kan gillas av alla är inget nytt för spelveteranen Tommy Palm. Tillsammans med flera av sina nuvarande anställda hade han en nyckelroll i succén för Kings mobilspel ”Candy Crush Saga”. Men till skillnad från den möjliga tillväxten hos mobilspel har VR ännu en smal kundkrets. Men den växer.

”Utvecklingen är fortfarande i ett tidigt stadie. VR-kiten är inte bara dyra, de är även rätt komplicerade att installera. När det gäller vana pc-spelare så är det inget större problem men de flesta är inte det. Då finns det en stor fördel med VR för mobilen, det är i alla fall enklare”, säger Tommy Palm.

Vi har faktiskt gått med vinst de senaste fem månaderna

Under det tredje kvartalet i fjol såldes det för första gången över 1 miljon exemplar av de mer avancerade VR-headsets från HTC, Oculus och Sony. Men ett problem för de som investerar i ett kit är att spelen ofta är gjorda för bara ett av VR-kiten.

”Vi vill skapa spel som funkar på flera plattformar, inte bara nu när marknaden är liten utan även rent generellt. En av anledningarna till att Candy Crush blev så galet stort var för att man kunde komma åt spelet på vilken enhet som helst”, säger Tommy Palm.

Läs även: Paradox vd: 2004 köpte vi bolaget för 1 krona 

Sedan ”Bait!” lanserades 2016 har Resolution Games släppt tre andra spel, däribland ”Wonderglade” som utspelar sig på en nöjespark på Googles VR-plattform Daydream, och ”Bait Arctic Open” som till skillnad från originalet utspelar sig i ett arktiskt klimat och släpptes till Facebooks spelmiljö Spaces. Man behöver dock antingen Oculus Rift eller HTC Vive för spela med andra på plattformen.

”VR är spännande men när du använder det i ett socialt experiment så blir det något helt annat. Som med ’Bait Arctic Open’ så känns det verkligen som att du är nära dina vänner även om du inte är det fysiskt”, säger Tommy Palm medan han visar upp trailern på sin mobil.

Resolution Games har precis som King satsat på att erbjuda användare gratis nedladdning med möjligheten att göra köp inne i spelen. Och försäljningen har ökat. Däremot vill Tommy Palm inte uppge hur mycket bolaget drar in på sina spel.

”Vi har faktiskt gått med vinst de senaste fem månaderna”, säger Tommy Palm. Under räkenskapsåret, som avslutades i maj i fjol, omsatte däremot Resolution Games 7,5 miljoner kronor med ett minusresultat på drygt 4 miljoner kronor. Spelbolaget, som Tommy Palm grundade tillsammans med Martin Vilcans och Måns Ullenstam 2015, tog in 50 miljoner kronor samma år som bolaget startades.

Just nu positionerar vi oss för när det kommer att ta fart på riktigt. 

På frågan om Resolution Games kommer att klara sig utan mer kapital framöver ger Tommy Palm ett tudelat svar.

”Det beror på vad vi vill göra. Just nu positionerar vi oss för när det kommer att ta fart på riktigt. Då vill vi se till att vi har tillräckligt med bränsle för det”, säger han.

Läs även: King gör hemlig storinvestering i svensk spelstartup 

Förutom utvecklingen inom VR har Resolution Games det senaste halvåret även börjat utvecklingen av spel inom förstärkt verklighet, AR.

Arbetet tog fart i samband med att Google och Apple öppnade upp sina plattformar AR Core och Arkit för utvecklare. Det betydde att utvecklare kunde använda techjättarnas teknik som plattform för att göra nya AR-spel.

”På samma sätt som vi lärde oss om VR när vi utvecklade ’Bait!’ så lär vi oss AR i det här projektet. Däremot har vi ingen tidsplan för när vi släpper vårt första AR-spel. Det kommer att dröja till att vi når den kvalitén som vi står för på Resolution Games”, säger Tommy Palm.


Innehåll från HogiaAnnons

Stora fördelar med branschspecifik lösning för HR, lön och ekonomi

System för HR, lön och ekonomi är något alla företag behöver för att få verksamheten att fungera. Men beroende på vilken bransch man verkar inom ser behoven olika ut. Hogia har specialiserat sig på just branschinriktad expertis för att kunna ge sina kunder bästa möjliga stöd oavsett vilka utmaningar området innebär.

Alla företag har sina egna unika utmaningar och samma gäller för olika branscher. Ekonomi-, personal- och lönesystem är en stor del av många verksamheters dagliga arbete och något som fungerar allra bäst när det är väl anpassat. Hogia har därför nischat sig inom skräddarsydda helhetslösningar för olika branscher. Hogiagruppen består av 30 bolag med olika expertisområden. 

– Alla vi branschbolag inom Hogia vill jobba så nära våra kunder som möjligt och vara pålästa kring utmaningarna de möter i sin vardag. Varje bolag har sin branschspecifika support som kan sina kunders avtal och allt som rör lön och ekonomi inom det området, berättar Malin Karmteg, Sales Manager på Hogia Professional Systems.

Växer och krymper med kunderna

Förutom att ha stenkoll på allt från handelsavtal till kollektivavtal så erbjuder Hogia en helhetslösning tack vare ett brett utbud av branschinriktade programvaror. Hogia har även goda relationer med externa samarbetspartners inom olika nischer.

– Vi vill att våra lösningar ska vara hållbara över tid och att vår relation med kunden är ett långsiktigt partnerskap. Kunden ska kunna växa eller krympa i storlek med oss, och vi hjälper dem oavsett vilken fas de befinner sig i. Att få stötta en kund som förvärvar ett nytt bolag, går in i ett nytt verksamhetsområde eller omvandlar delar av sin verksamhet och kunna bidra med vår kunskap är något vi brinner för, säger Caroline Alfredsson, Sales Manager på Hogia Industrial Systems. 

– Vi har en styrka i att vi erbjuder en helhet och ett väldigt brett utbud. Vi kan erbjuda en lösning med terminalsystem, löne- och ekonomisystem och ett transportplaneringsystem till exempel. Sedan så underlättar det att vi pratar kundernas språk och kan både avtalen och terminologin i branschen, fyller Peter Törnqvist, Bolagschef på Hogia Public Systems, i. 

Tillgänglig support

Det personliga är något som genomsyrar hela verksamheten och något som blir särskilt synligt i Hogias support. Medarbetarna sitter i Stenungsund och kan nås inom ett par minuter via både mejl och telefon. Man får också prata med samma team varje gång vilket bygger upp ett förtroende, förklarar Malin Karmteg.

– Många kollegor i branschen går ifrån den personliga supporten men vi tror starkt på att man vill kunna ringa in och prata med någon utan att det ska vara telefonkö och svårt att komma fram. Vi har märkt att detta skapar trygghet och en nära relation till kunderna, avslutar hon.

Läs mer om Hogias lösningar här 

Läs mer om Hogias hållbarhetsarbete här 

 

Mer från Hogia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hogia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?