1515

Vostok New Ventures skär i Vois värdering: ”2020 ett förlorat år”

Det blev en blandad rapport-kompott för Vostok New Ventures. Medan nätläkaren Babylon ökar i värde – faller de flesta andra innehav, inklusive elsparkcykelbolaget Voi.

Kollage: Fredrik Hjelm, vd och grundare av Voi, och Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures
Kollage: Fredrik Hjelm, vd och grundare av Voi, och Per Brilioth, vd på Vostok New Ventures

Investmentbolaget Vostok New Ventures som har techbolag som nätläkaren Babylon, bilpoolstjänsten Blablacar och elsparkcykelbolaget Voi i portföljen rapporterar ett minskat NAV (net asset value) med 5,9 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol.

”Det är svårt att ordet nöjd i sin mun när NAV:et minskar.  När man sista mars värderar transportbolagen under omständigheterna som råder så är det självklart att värdet går ned. Långsiktigt tror vi att de kommer att värderas upp mycket. Sen kan det kortsiktigt bli volatilt”, säger Per investmentbolagets vd Per Brilioth till Di Digital.

Värdeminskningen har varit bred, skriver investmentbolaget i rapporten, men två av innehaven: brittiska Babylon och det egyptiska mobilitetsbolaget SWVL går åt andra hållet.

”Allmänt så ser vi 2020 som ett förlorat år och prognosticerar att 2021 kommer att bli som det 2020 vi hade väntat oss innan pandemin”, skriver Per Brilioth i vd-ordet.

Vostok New Ventures skriver upp värdet på den brittiska nätläkaren Babylon – där även Kinnevik har ägande – med 31 procent. Franska Blablacar skrivs ned 24 procent.

Det svenska elsparkcykelbolaget Voi – av vilket investmentbolaget äger knappt en tredjedel – skrivs ned med 16 procent.

Värdet på investmentbolagets innehav i Voi är nu omkring 850 miljoner kronor, jämfört med omkring 1 miljard kronor den 31 december 2019.

Mobilitetsbranschen har mött minskad efterfrågad när städer och länder befinner sig i karantän, noterar Vostok New Ventures, som lyfter fram att såväl Voi som Blablacar är välfinansierade relativt konkurrenterna och att de därför kan ta större marknadsandelar när pandemin är över.

Till följd av krisen har Voi stängt ned nästan hela verksamheten och varslat eller sagt upp över 100 anställda. 

I slutet av mars uppgavs Vois amerikanska branschkollega Lime söka nya pengar till en värdering som skulle innebära en sänkning med 80 procent.

Läs mer: Vois grundare talar ut om krisen: ”Ett helvete” 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?