1515

Volvoägaren bakom stororder till Smart Eye

Eye tracking- och AI-bolaget Smart Eyes kommer samarbeta med Volvos storägare Geely för att utveckla självkörande bilar.

Smart Eyes vd Martin Krantz.
Smart Eyes vd Martin Krantz.

I juli kunde Di Digital berätta att svenska eye tracking-bolaget Smart Eye fått en så kallad design win från en stor bildelstillverkare i Kina. 

Ordervärdet väntades överstiga 100 miljoner kronor, lite mer än en fjärdedel av bolagets totala värde. 

Läs mer: Smart Eye får stororder – aktien rusar 

Då var bolagets vd och grundare, Martin Krantz, förtegen om vilket kinesiskt bolag det handlade om.

”Det är en kinesisk tillverkare som har bestämt sig för produkten. Det handlar om en kamera som tittar på föraren och hjälper till att förutse beteende, om han eller hon är sömnig, sms:ar eller något annat”, sa Martin Krantz i juli.

Nu visar det sig att det är kinesiska giganten Geely som står bakom storordern. 

”Det är ju fantastiskt av flera orsaker. Dels att Geely verkligen är på väg framåt och är framgångsrika både i Sverige och Kina. Det handlar också om att få in foten på den kinesiska markanden som leverantör av den här tekniken. Det har öppnat många dörrar för oss, vi smider för fullt i Kina medan järnet är vamt”, säger Martin Krantz till Di Digital.

Bolaget öppnade i våras ett lokalt kontor i Kina för att kunna få in fler kunder. Enligt Martin Krantz för Smart Eye nu diskussioner med flera kinesiska biltillverkare. 

Tekniken kommer däremot inte att hamna i några Volvobilar, den svenska fordonstillverkaren har sedan tidigare meddelat att man kommer gå direkt till nivå 4 av självkörning, Smart Eyes teknik ligger på nivå 3 och är till för delvis självkörande bilar.

Geely kommer att arbeta tillsammans med Smart Eye för att utveckla säkerhetsutrustning för bolagets exklusiva sortiment. Man kommer att använda sig av Smart Eyes AI-drivna övervakning av föraren för att förhindra olyckor. 

”Geely kan stolt meddela det här partnerskapet med Smart Eye eftersom säkerhet alltid varit vår viktigaste fråga. Det är ett naturligt steg att samarbeta med bolaget som är världsledande inom AI-driven eye tracking teknik för att garantera säkerheten för alla passagerare i våra fordon”, säger An Conghui, ordförande och vd för Geely Auto Group, som bland annat är storägare i Volvo, i ett pressmeddelande.

De delvis självkörande bilarna från Geely, med Smart Eyes teknik, ska rulla ut på vägarna redan under nästa år.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?