1515
Annons

Volvo Cars i nytt samarbete med Alibaba

Alibaba har slutit ett avtal med svenska Volvo Cars. Den kinesiska techjätten ska implementera sin AI-lösning i vissa av Volvos bilar. 

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson och Jack Ma, grundare och vd och Alibaba.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson och Jack Ma, grundare och vd och Alibaba.

Den kinesiska techkoncernen Alibaba, med grundaren Jack Ma i spetsen, tillkännager en rad samarbeten inom smart mobilitet med flera av världens ledande bilmärken och teknikleverantörer.

Ett av avtalen har slutits mellan Alibaba AI Labs, ett dotterbolag som utvecklar artificiell intelligens, och den svenska biltillverkaren Volvo Cars. 

Tanken är att Alibaba ska implementera sin AI-lösning, Tmall Genie Auto, i Volvos bilar. Därefter kan föraren enkelt övervaka alla smarta produkter i hemmet från bilen.

Det kan till exempel handla om att från bilen kontrollera hushållets fuktnivåer, temperatur och luftkonditionering. Systemet ger också möjligheten att stänga av och sätta på hemelektronik från distans och kontrollera huruvida ytterdörren är låst eller inte.

Alibaba och Volvo Cars har redan ett samarbete inom röststyrning. Genom detta kan föraren kontrollera bilens status genom att kommunicera med inbyggda smarta högtalare. 

Bland annat kan föraren försäkra sig om att bilen är startklar, att dörrarna är låsta eller om fönstren är öppna, samt veta var bilen befinner sig och läsa av bränslenivån. Det går också att göra en enklare statuskontroll och se till att vitala delar som motorn och batteriet är i gott skick.

Läs mer: Volvo får grönt ljus för tester av självkörande bilar i Sverige 

Ett annat samarbete är mellan den egna molntjänsten Alibaba Cloud och det tyska elektronikbolaget Bosch. Under detta partnerskap ska Alibaba få ta del av Bosch AVP-teknik, som erbjuder förarlösa parkeringslösningar.

Slutligen har Alibaba krokat upp Ford. Techjätten kommer låta sitt operativsystem Ali OS driva bildskärmarna i Fords SUV-modell Kuga.

Alibaba offentliggjorde partnerskapen under den egna molndatakonferensen i kinesiska Hangzhou.

(Di Digital/Finwire)


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?