1515

Vois åkkort ändras efter kritik från kunder: ”Anti-socialt beteende”

Konsumentverket har i juli tagit emot flertalet anmälningar från privatpersoner som anklagar elscooterbolaget Voi för falsk marknadsföring. Detta efter att kunderna stängts av efter att ha åkt för mycket med Voi-pass – en prenumerationstjänst som har marknadsförts som obegränsad.

Nu lovar Voi att tydliggöra för kunderna vilka regler som gäller.

Kristina Hunter Nilsson är kommunikationschef på Voi.
Kristina Hunter Nilsson är kommunikationschef på Voi.Foto:Ole Berg-Rusten // Pressbild

Klagomålen till Konsumentverket gäller prenumerationstjänsten Voi-pass, som ger kunderna möjlighet att nyttja de elektriska fordonen till ett fast pris. De missnöjda kunderna anklagar Voi för falsk marknadsföring.

När man klickar på Voi-pass i appen kommer man in på en sida med informationen: ”Med ett Voi Pass kan du ta så många åkturer du känner för till ett fast pris.” Därefter anges: ”Obegränsat antal 45-minutersturer i din valda stad.”

Skärmdump från appen.
Skärmdump från appen.Foto:Skärmdump/Voi

Strax under presenteras två alternativ: Ett månadskort för 549 kronor eller ett 24-timmarskort för 79 kronor.

Längre ner på sidan återfinns dock en annan rubrik. Den lyder: ”Obegränsat antal åkturer – vad innebär det?” Under den rubriken anges att kunderna mycket väl kan avnjuta ett obegränsat antal åkturer – men bara så länge kundens Voi-pass är aktiverat. Bolaget hänvisar sedan till ett användaravtal, men preciserar inte dess innehåll närmare. För att ta del av detta måste kunden lämna sidan och leta upp dokumentet där Vois användarvillkor återges. Under rubriken ”Ansvarsfull användning av Voi-passet” framkommer att antalet åkturer inte är obegränsade i ordets rätta bemärkelse – bolaget har nämligen rätt att spärra kundens Voi-pass om åkaren överskrider nio åkturer eller 200 minuters åktid per dygn.

Vois kommunikationschef Kristina Nilsson berättar för Di Digital att begränsningen infördes för ett par veckor sedan, då bolaget upptäckte att två specifika grupper missbrukade prenumerationstjänsten.

”Den första gruppen är kommersiella användare såsom leveransföretag. Den andra gruppen är användare med vad vi kallar anti-socialt beteende, exempelvis de som använder våra sparkcyklar mer som en leksak än ett transportmedel som de är avsedda för”, säger Kristina Hunter Nilsson.

Hon lyfter fram att man har hänvisat till begränsningarna i användarvillkoren – men medger att kommunikationen har varit bristfällig.

”Här inser vi att vi hade kunnat vara tydligare i kommunikationen. Från och med fredag kommer det framgå direkt vid köpet i appen vad begränsningen faktiskt innebär”, säger Kristina Hunter Nilsson. 

”Vi beklagar förstås att vissa ansvarsfulla användare har drabbats av den här förändringen och ber om ursäkt för detta.”

Enligt bolaget har avstängda kunder blivit kompenserade för de dagar som inte har förbrukats. Kristina Hunter Nilsson poängterar även att samtliga har blivit varnade om överträdelserna innan de har stängts av.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?