1515
Annons

Voi slår konkurrenterna – först med elscootrar i Tyskland

Nu har elscootrarna fått grönt ljus i Tyskland. Det svenska bolaget Voi Technology slog sina konkurrenter och blev först ut på den nya europeiska jättemarknaden.

I fredags lanserades Voi i Tysklands huvudstad Berlin. Den Tyska elscootern har byggts speciellt för att möta de tyska mynidgheternas krav.
I fredags lanserades Voi i Tysklands huvudstad Berlin. Den Tyska elscootern har byggts speciellt för att möta de tyska mynidgheternas krav.Foto:Wikimedia/Press

Den tyska elscootermarknaden har hittills varit stängd i Tyskland. Fordonet har saknat en klassificering vilket fram tills nu har gjort dem olagliga . Under tiden har flera aktörer gjort sig redo för att ta plats på den eftertraktade marknaden med 80 miljoner invånare.

En av intressenterna är svenska Voi Technology, vilket Di tidigare har rapporterat om. På midsommarafton rullade bolaget ut sina första elscootrar på Berlins gator. 

”Det är en helt ny marknad, så det är väldigt intressant”, Claus Unterkircher, ansvarig för Tyskland, Österrike och Schweiz på Voi.

Läs mer: Voi rustar för lansering i Tyskland – anställer 120 

Voi fick som första elscooterbolag i Tyskland den licens som krävs för att köra sin scooter på gatan, och slog därmed den tyska konkurrenten Tier, backade av Northzone, som också lanserades under fredagen. 

”En timma efter att vi fick licensen rullade våra första elscootrar i Berlin”, säger Claus Unterkircher.

Kraven på de tyska elscootrarna är högre än i kringliggande länder, och har tvingat scooterbolagen att utveckla en ny modell för att möta myndigheternas krav. Bland annat har den tyska elscootern en egen registreringsskylt kopplad till en försäkring. 

Just nu finns Voi-scootrarna i Berlin och Potsdam, strax utanför huvudstaden. Under veckan väntas de också rullas ut i Hamburg och Lübeck. Därefter planerar Voi att lansera i 30 till 35 tyska städer under året. 

”Vi har alltid sagt att om vi vill vara den största aktören i Europa – ja, då måste vi också vara den största aktören i Tyskland. Därför har vi förberett för den här lanseringen länge”, säger Claus Unterkircher.

Hittills verkar Vois plan på att ta över marknaden gå framåt. 

”Det vi har sett de senaste dagarna är att tyskarna älskar vår produkt”, säger Claus Unterkircher. 

Svenska Voi har snart dragit in en miljard kronor i finansiering. Bland de som stöttar bolaget finns Vostok New Ventures, Balderton Capital och flera intressanta affärsänglar, där Cristina Stenbeck är en av dem och King-grundaren Sebastian Knutsson är en annan. 

Läs mer: Voi får myndighetskritik för dålig arbetsmiljö 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?