Annons

Voi och Tier ställer ut parkeringsställ för elsparkcyklar i Stockholm

Voi och Tier går ihop med Stockholms stad för att försöka röja upp i elsparkcykelkaoset. Bolagen meddelar att de kommer ställa ut mer än 100 parkeringsställ runt om i huvudstaden.

De nya parkeringsställen.
De nya parkeringsställen.Foto:Adam Eskilsson/Voi
Klagomålen mot elsparkcyklarna har skjutit i höjden.
Klagomålen mot elsparkcyklarna har skjutit i höjden.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det är Voi och Tier som helt kommer finansiera satsningen som kommer genomföras tillsammans med Stockholms stad. Parkeringsställen kommer inte ha något varumärke kopplat till sig utan vara öppna för samtliga konkurrenter. 

”Stockholms stad välkomnar att elsparkcykelföretagen tar egna initiativ till att förbättra trafiksituationen i Stockholm. Särskilda parkeringsplatser för elsparkcyklar är ett viktigt verktyg för att minska den nuvarande oredan”, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Det har på sistone varit en del negativa rubriker kring elsparkcyklar. Di rapporterade under måndagen om en lavinartad ökning av klagomål till Stockholms stad om elsparkcyklar. Nyligen har också antalet olyckor i samband med alkoholkonsumtion varit på tapeten där Voi bland annat sänkt maxhastigheten under nattetid mellan torsdag och söndag.

Det senaste tilltaget med parkeringsställen kommer som ett svar på posten för att mildra den allmänna upprördheten över Vois och Tiers produkter. Bolagen kommer ge incitament till användare att parkera på platserna genom att ge rabatterat pris på resor.

”Dedikerade parkeringsytor är nödvändigt för att skapa ordning med elsparkcyklar och därmed bättre säkerhet för samtliga trafikanter”, säger Eric André, Sverigechef på Voi.

Satsningen i Stockholm ses som ett pilotprojekt. Varje parkeringsställ kommer att rymma tio elsparkcyklar och önskan från bolagen är att ytor som tas i anspråk av bilparkeringar framöver kommer fördelas om till cyklar och elsparkcyklar.

”Andra aktörer, kommuner och myndigheter är naturligtvis även de välkomna att vara med och ta ansvar för bättre cykelinfrastruktur och på så sätt bidra till den gröna omställningen”, säger August Svedenstedt, Sverigechef på Tier.

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera