1515

Voi kniper samarbete med Stockholms stad – ska finnas i p-hus

Vois mål om att arbeta tillsammans med städer de etablerar sig i verkar kunna uppfyllas. Nu ska bolagets elscootrar placeras ut i flera av stadens parkeringshus i ett nytt testprojekt.

Voi startar nu sitt första samarbete med Stockholms stad.
Voi startar nu sitt första samarbete med Stockholms stad.

Elscooterbolaget Voi Technology startar ett samarbete med Stockholms stads kommunala parkeringsbolag. 

I samarbetet ingår att Voi ska placera ut tio scootrar vid tre av stadens parkeringshus för att bilister ska kunna parkera bilen och ta en scooter sista biten av transporten.

”Vi har som uppdrag att jobba med hållbara transporter. Då tycker vi såklart att det är spännande att se om den här typen av transporter, som Voi har, kan erbjuda ett alternativ till bil och cykel”, säger Christian Rockberger som är vd på Stockholm parkering.

Läs mer: Elscooterstriden tätnar: Miljonregn över Voi och jätten på väg till Sverige 

Samarbetet är ett pilotprojekt under ett år som innebär att Vois elscootrar till en början kommer att finnas i garaget vid Tele2 Arena, p-huset på David Bagares gata i centrum samt på Strandbergsgatan på Kungsholmen. Om det blir lyckat ser Christian Rockberger gärna att man utökar projektet.

”Vi vill komma igång och testa det här i stället för att vänta på utredningar som tar lång tid. Ser vi att det fungerar så skalar vi upp det, fungerar det inte så får man se om vi måste byta platserna”, säger han.

Voi annonserade tidigt att en central del av bolagets strategi är att samarbeta med städer för att kunna integrera eldrivna transporter på ett sätt som inte skapar irritation. 

Bolaget har lärt sig av sina amerikanska föregångares misstag, där scootrar skapat tumult i trafiken och bland gångtrafikanter vilket lett till att bolag bannlysts från städer.

I och med samarbetet med Stockholm parkering verkar Voi kunna bärga sitt mål om att jobba tillsammans med staden.

”Det känns kul att det kunnat gå så pass fort att få till ett samarbete med staden, det har ju varit vår ambition från början”, säger Fredrik Hjelm, vd och medgrundare av Voi Technology.

Ett samarbete med Stockholms stad kan vara viktigt för Voi om bolaget vill behålla greppet om användarna i staden. Flera andra aktörer är på väg in, bland andra polska uppstickaren Blinkee City och amerikanska jätten Lime som kan lansera sina scootrar under nästa år.

Miljöpartiets trafikborgarråd Daniel Helldén, som sitter som ordförande i Stockholm parkering, har tidigare uttryckt att han är positiv till Vois lösningar och gärna ser elscootrarna i staden. En inställning som nu blivit konkret handling i och med att första samarbetet mellan staden och Voi inleds.

”Det är såhär vi ska göra det. Vi ska arbeta tillsammans med staden och aktörer som finns i staden”, säger Fredrik Hjelm.

Läs mer: Nya beskedet: Elscootrarna får tummen upp 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?