Annons

Voi-grundaren backar efter kritik – får stöd av vännen

Fredrik Hjelms Twitter-attack mot media natten till måndagen möttes av kritik.

Nu backar han från sin idé om en plattform där journalister ska betygsättas efter ”ärlighet”.

”Det är nog bäst att gå och sova och dra ett streck över denna idé”, skriver Hjelm.

Vois grundare Fredrik Hjelm och Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski.
Vois grundare Fredrik Hjelm och Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski.

I Vois ägarled finns personer med kopplingar till ryska staten och ryskt näringsliv, något Dagens industri rapporterat om och som grundaren Fredrik Hjelm har kommenterat. Kopplingar till Ryssland har blivit en csr-fråga för bolag, och i fallet Voi har det mötts med ifrågasättande av politiker i såväl Bristol som Stockholm.

Men rapporteringen föll inte grundaren i smaken och natten till måndagen gick han till angrepp mot media i en serie tweets.

I dessa framgick att han, tillsammans med Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski – som ofta själv tar till Twitter för att markera mot medier – har pratat om hur en plattform skulle kunnas byggas för att betygsätta journalister efter bland annat ärlighet.

Hjelm erkände att det inte var en färdig idé utan att han gärna tog emot feedback från sina följare – något som slutade med en tämligen överväldigande del negativa svar.

”Läst genom de flesta kommentarerna nu och är tacksam för alla åsikter. Lärt mig väldigt mycket och inser att det nog är bäst att gå och sova nu och dra ett streck över denna idé”, skriver Fredrik Hjelm på Twitter under måndagskvällen.

Han konstaterar också att han är en passionerad supporter av fri press och alltid vill vara transparent när han pratar med journalister.

”Som någon som vill lösa problem lade jag fram en idé om en ’Glassdoor’ för journalister (Glassdoor är en amerikansk plattform där anställda anonymt kan betygsätta företag, Di:s anm.). Det var ett känsligt ämne. Några gillade idén, andra inte, och jag ser nackdelarna med det och har lärt mig mycket från kommentarer och reaktioner i dag”, skriver han vidare.

Flera medier rapporterade också om Fredrik Hjelms mediekritik, däribland Di.

Det i sin tur fick Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski att ta till samma mikroblogg för att stötta vännen. I sitt svarar kring att grundare – som de två nämnda – bara är sura över att få negativ publicitet, frågar han sig om det verkligen är ”techsnubbar” som inte tål kritik:

”Fredrik Hjelm med 800 följare undrar om kan vi stärka fria ordet och minska risk för klickdriven förtroendekris? DN, SvD, Di, med miljoner läsare, svarar med spaltmeter av förenklingar/förlöjliganden. Var är ödmjukheten, nyfikenheten? Vem tål inte kritik?”, skriver Siemiatkowski.

Di har sökt Fredrik Hjelm för en kommentar.

Läs mer: Vd:arnas påhopp på medier blir kurspåverkande

Innehåll från FlexionAnnons

Uppstickaren som revolutionerar spelindustrin

Sedan mobilspelsdoldisen Flexion Mobile börsnoterades på Nasdaq First North 2018 har man ökat sin kvartalsomsättning mer än 30 gånger. Det tack vare bolagets unika affärsidé och patenterade teknologi. Nu satsar Flexion på fortsatt hög tillväxt genom förvärv inom influencer marketing och investeringar i ny distribution och fler spel.

Flexion visar i sitt nyligen redovisade bokslut för 2022 att bolaget klarar av att fortsatt hålla en mycket hög tillväxttakt. Omsättningen ökade med 110 procent jämfört med året innan. Därmed har Flexion under de tre senaste kalenderåren haft en årlig tillväxt på 105 procent, något som mycket få börsbolag klarar av. Vinsten före skatt stannade på motsvarande cirka 22 miljoner kronor, vilket innebär att Flexion har ett positivt kassaflöde. 

Branschen för mobilspel är en av de snabbast växande sektorerna i världen. Flexion verkar globalt på den konjunkturstabila Android-marknaden med en affärsmodell som gör det möjligt för spelutvecklare att tjäna mer pengar på sina spel genom att nå ut till en större publik. 

– Spelutvecklarna kan fokusera på spelutveckling, medan vi tar hand om marknadsföringen av spelen i nya distributionskalaner. Detta tillvägagångssätt gynnar både spelutvecklare och slutanvändare, säger Jens Lauritzson, vd och en av grundarna av Flexion.

Flexions investerare kan dra nytta av den starka utvecklingen på spelmarknaden utan att behöva välja enskilda spelaktier, vilket helt enkelt minskar risken samtidigt som man får del av en snabbväxande marknad.

Förvärv av Audiencly

2022 förvärvades influencer marketing-byrån Audiencly, vilket ger Flexion ytterligare möjligheter att erbjuda spelutvecklare ett bredare stöd för att marknadsföra sina spel – och skapa större synlighet hos nya målgrupper. När det kommer till annonsering ställer dagens ungdomar högre krav på autenticitet än tidigare generationer. Traditionell annonsering, som banners, är helt enkelt inte tillräckligt engagerande eller övertygande.

– Vi tror att influencer marketing är framtiden inom marknadsföring av spel. Förvärvet utökar Flexions kapacitet och gör det möjligt för oss att erbjuda spelutvecklare omfattande marknadsföringstjänster som når framtidens konsumenter. Det tillför ytterligare ett lager av värde till vår affärsmodell, menar Jens Lauritzson.

Hög tillväxttakt framåt

Flexion är ensamma om sin unika distributionstjänst, vilket skapar goda förutsättningar för att upprätthålla en hög tillväxttakt framåt. Den globala marknaden för mobilspel blomstrar och förväntas enligt Statista generera över motsvarande 1 000 miljarder kronor i intäkter år 2023. 

EU:s Digital Markets Act, som trädde i kraft i november 2022, är ytterligare en faktor som sannolikt kommer påverka marknaden till det bättre – både för spelutvecklare och konsumenter. Det innebär nämligen att dominanta plattformar som Google Play och App Store tvingas öppna upp för konkurrenter. 

– Vår modell är att kunna erbjuda spelutvecklare distribution i så många kanaler som möjligt. De nya EU-reglerna innebär en jättemöjlighet att tjäna mer pengar för både spelutvecklare och Flexion, avslutar Jens Lauritzson.

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flexion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera