Hoppa till innehållet

Annons

Voi-chefen om Citybike-haveriet: ”Det sämsta erbjudandet i Europa”

”Det är pinsamt hur dåligt det går för mikromobiliteten i Stockholm.” Det är budskapet från svenska elsparkcykeloperatören Voi, som nu erbjuder sig att gå in med fler elcyklar och elsparkcyklar för att täcka upp situationen efter lånecykel-haveriet i veckan.

Vois Nordenchef Christina Moe Gjerde.
Vois Nordenchef Christina Moe Gjerde.

”Stockholm har i dag det sämsta erbjudandet i Europa – både vad gäller delade elcyklar och elsparkcyklar. Nu försvinner närmare 5.000 cyklar, och i vår är vi sex operatörer som ska dela på 12.000 elsparkcyklar”, säger Vois Nordenchef Christina Moe Gjerde till Dagens industri. 

Stockholms lånecykelsystem, som drivs av bolaget Citybike, fick i tisdags se slutet på sin drygt ettåriga vistelse i huvudstaden. Det har inte varit ett friktionsfritt år, men det var först då Citybike bad staden om en paus på mellan sex och nio månader för att leta fram nya cykelmodeller som Stockholm Stad slutligen satte ner foten. ”Vi har haft ett stort tålamod men nu behöver vi bryta det här avtalet”, var budskapet från Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Läs mer: Slut med lånecyklar i Stockholm – avtalet med Citybike hävs

Resultatet blir nu att stockholmarna plötsligt blir berövade ett billigt och smidigt sätt att ta sig runt i staden, och trots att staden har ambitionen att snabbt få ett nytt lånesystem på plats lär det dröja. Voi skulle gärna se att det liksom konkurrenter som exempelvis Tier skulle få möjlighet att täcka upp för bortfallet genom att ställa ut sina elcyklar. Men det legala ramverket gör det omöjligt, enligt Christina Moe Gjerde.

”Om vi ställer ut fler elcyklar så får plocka bort lika många elsparkcyklar som har en högre användning än elcyklar. Nuvarande ramverk gör det inte möjligt för oss att komma in och täcka upp det här vakuumet. Stockholmarna kommer inte ha några citybikes och ingen av operatörerna kommer att ställa ut några fler”, säger hon och fortsätter:

”Det vi vill är att Lars Strömgren ska säga är att låt oss täcka upp den luckan som nu finns med fler elsparkcyklar. Med nuvarande antal fordon kommer vi inte heller kunna möta den enorma efterfrågan som vi ser. Nyttjandegraden har ökat med närmare 20 procent den senaste månaden.”

Citybike hade stora problem med sina elcyklar – bland annat har cykelns ram vid flera tillfällen lossnat från styrstaget. Vois elcyklar kommer från samma tillverkare, italienska Vaimoo, och är identiska i sin konstruktion. Är det något man som kund hos er bör oroa sig för?
”Vi använder samma basmodell, men de produceras inte på samma ställe som cyklarna som Citybike använder. Vi har inte upplevt liknande problem som de som diskuteras under senaste tiden och valt att inte göra någon drastisk ändring. Det vi har gjort är att vi har skärpt våra underhålls- och inspektionsrutiner för att vara ännu mer säkra”, säger Christina Moe Gjerde.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera