”Stockholm har i dag det sämsta erbjudandet i Europa – både vad gäller delade elcyklar och elsparkcyklar. Nu försvinner närmare 5.000 cyklar, och i vår är vi sex operatörer som ska dela på 12.000 elsparkcyklar”, säger Vois Nordenchef Christina Moe Gjerde till Dagens industri.
Stockholms lånecykelsystem, som drivs av bolaget Citybike, fick i tisdags se slutet på sin drygt ettåriga vistelse i huvudstaden. Det har inte varit ett friktionsfritt år, men det var först då Citybike bad staden om en paus på mellan sex och nio månader för att leta fram nya cykelmodeller som Stockholm Stad slutligen satte ner foten. ”Vi har haft ett stort tålamod men nu behöver vi bryta det här avtalet”, var budskapet från Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).
Läs mer: Slut med lånecyklar i Stockholm – avtalet med Citybike hävs
Resultatet blir nu att stockholmarna plötsligt blir berövade ett billigt och smidigt sätt att ta sig runt i staden, och trots att staden har ambitionen att snabbt få ett nytt lånesystem på plats lär det dröja. Voi skulle gärna se att det liksom konkurrenter som exempelvis Tier skulle få möjlighet att täcka upp för bortfallet genom att ställa ut sina elcyklar. Men det legala ramverket gör det omöjligt, enligt Christina Moe Gjerde.
”Om vi ställer ut fler elcyklar så får plocka bort lika många elsparkcyklar som har en högre användning än elcyklar. Nuvarande ramverk gör det inte möjligt för oss att komma in och täcka upp det här vakuumet. Stockholmarna kommer inte ha några citybikes och ingen av operatörerna kommer att ställa ut några fler”, säger hon och fortsätter:
”Det vi vill är att Lars Strömgren ska säga är att låt oss täcka upp den luckan som nu finns med fler elsparkcyklar. Med nuvarande antal fordon kommer vi inte heller kunna möta den enorma efterfrågan som vi ser. Nyttjandegraden har ökat med närmare 20 procent den senaste månaden.”
Citybike hade stora problem med sina elcyklar – bland annat har cykelns ram vid flera tillfällen lossnat från styrstaget. Vois elcyklar kommer från samma tillverkare, italienska Vaimoo, och är identiska i sin konstruktion. Är det något man som kund hos er bör oroa sig för?
”Vi använder samma basmodell, men de produceras inte på samma ställe som cyklarna som Citybike använder. Vi har inte upplevt liknande problem som de som diskuteras under senaste tiden och valt att inte göra någon drastisk ändring. Det vi har gjort är att vi har skärpt våra underhålls- och inspektionsrutiner för att vara ännu mer säkra”, säger Christina Moe Gjerde.