1515

Voi bekräftar: Vår scooter var med i dödsolyckan

En 27-årig man omkom i samband med en krock i en korsning i Helsingborg natten till fredag. Nu bekräftar elscooterbolaget Voi att sparkcykeln mannen färdades på var en av deras. Samtidigt kräver Transportstyrelsens utredare att elscootrar ska förbjudas.

Foto:Sven-Erik Svensson

Dödsolyckan i Helsingborg skedde under torsdagskvällen och den 27-årige mannen ska ha blivit påkörd när han körde en elscooter. 

Det var så sent som i onsdags som Voi lanserade sina scootrar i Helsingborg, den sjätte för bolaget att etablera sig i.

Inledningsvis ville polisen inte kommentera om det rörde sig om en elscooter från en delningstjänst, men för Di Digital bekräftade Polisens presskommunikatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson att det var en hyrtjänst som var inblandad. 

Voi bekräftar nu att det är deras elscooter som är inblandad i dödsolyckan.

”Vi beklagar det inträffade, våra tankar går till familj och anhöriga”, skriver Voi i ett pressmeddelande.

Bolaget skriver att man nu är i kontakt med myndigheter för att få mer information kring vad som inträffat.

”Vi samarbetar fullt ut med polisen i den pågående utredningen för att skapa oss en bild av vad som inträffat”, står det att läsa i uttalandet.

Enligt polisen ska elscootern ha haft hög fart efter att ha kommit från en backe mot en korsning med trafikljus. Det finns än så länge ingen misstanke om brott, skriver TT.

De senaste månaderna har antalet elscootrar i storstäderna ökat. Bara i Stockholm finns det ungefär 1 500 fordon till uthyrning på stadens gator och i Malmö ungefär 700. 

I och med ökningen av antal elscootrar och användningen av dem uppkommer olyckor. Akutmottagningen i Malmö har uppgett att det varje vecka kommer in patienter med skador från att ha åkt elscooter.

Nyligen säkrade Voi ett kontrakt värt 400 miljoner kronor för att stå för Stockholms stads uthyrning av cyklar och lådcyklar.

Transportstyrelsen har efter dödsolyckan uppgett att de vill förbjuda sparkcyklarna från gatorna.

”Vi är av uppfattningen att det är ett fordon som inte ska vara i trafiken”, säger Transportstyrelsens utredare Hans Cassepierre.

Det är Polismyndigheten som ska bedöma om det ska vara tillåtet att köra elscootrar, berättar utredaren. 

”Men det är företagen som ställer ut dem som måste ta sitt ansvar. Antingen ser de till att de uppfyller kraven för eldriven cykel, eller så tar de sina elsparkcyklar ur trafik”, säger Hans Cassepierre.

Voi påpekar att man är i dialog med ansvariga myndigheter när det kommer till fordonen och säkerheten kring dem. 

Bolaget poängterar också att elscootrarna har en maxhastighet på 20 kilometer i timmen och att de är klassificerade som cyklar i Sverige och att de därmed följer den svenska lagstiftningen. 

Dessutom, menar Voi, att bolaget jobbar aktivt med att informera användarna om säkerhet och regler.

”Vår uppfattning är att ett förbud mot alternativa fordon, som bidrar till att skapa mer hållbara och miljövänliga städer, inte är rätt väg att gå. Det handlar om att öka antalet cykelbanor och vägar för en modern stadsmiljö, ett samhälle som erbjuder ett större utbud att ta sig fram än enbart bilar, bussar och vanliga cyklar”, skriver bolaget i ett uttalande till Di Digital.


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?