1515

Vivino får rätt mot Systembolaget – får fortsätta sälja vin i appen

Patent- och marknadsdomstolen går emot Systembolaget – appen Vivino får fortsätta att sälja vin i Sverige.

”Av central betydelse för den bedömningen har varit att Vivino bedriver sin verksamhet från ett annat land inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet”, skriver domstolen.

Heini Zachariassen är grundare och vd på Vivino, som fått rätt i Patent- och marknadsdomstolen.
Heini Zachariassen är grundare och vd på Vivino, som fått rätt i Patent- och marknadsdomstolen.

Den danska vinappen Vivino används primärt för att fota av och på så vis spara vinetiketter för att användaren ska kunna minnas och betygsätta vad han eller hon druckit.

Men en allt större del av verksamheten har styrts över till e-handel. Med några enkla klick kan således användaren beställa vinet denne just druckit, direkt i appen, och få det levererat hem.

Det är ett brott mot ensamrätten på alkoholförsäljning, menade Systembolaget som drivit frågan hos Patent- och marknadsdomstolen.

Men Systembolaget har fel, slår nu Patent- och marknadsdomstolen fast.

Läs mer: Systembolagets nya stridsåtgärd: Så ska vin-apparna stängas ute

”Det så kallade privatinförselundantaget infördes år 2008, efter att dåvarande EG-domstolen ansett att den svenska alkohollagstiftningen stred mot EG-rätten”, säger rådmannen Linda Kullberg i en kommentar och utvecklar:

”Det har återkommande lyfts fram att det är otydligt hur rätten till privatinförsel förhåller sig till den växande e-handeln för alkoholdrycker. Domstolen har nu haft anledning att pröva frågan om sådan e-handel som Vivino ägnar sig åt är tillåten och har kommit fram till att så är fallet.”

Så sent som i oktober i fjol fällde samma rättsinstans den danska vinsajten Winefinder för ett liknande brott. Winefinder ansågs marknadsföra sig mot svenska kunder som en detaljhandel för vin. Skillnaden framstår vara att Winefinder har en tydligare svensk koppling med en svensk sajt. Den domen har överklagats till Patent- och marknadsöverdomstolen, varför Winefinder temporärt kunnat fortsätta sin verksamhet.

Läs mer: Vivinos grundare: ”Stör mig att Systembolaget spelar folkhälsokortet”

I sin anmälan mot Vivino tryckte Systembolaget också på att appen marknadsfört vinförsäljning med specialerbjudanden som till exempel ”Black Friday”. På just den delen får Systembolaget rätt och domstolen förtydligar att Vivino måste hålla sig till en måttfull marknadsföring. 

Straffet i den frågan är ett vite om 1 miljon kronor.

I en intervju med Di i december sa Vivinos danske grundare Heini Zachariassen att bolagets jurister tolkat lagen som att verksamheten ska vara laglig.

”Har vi gjort misstag? Jag vet inte, kanske, och då är vi beredda att ta konsekvensen för det. Men våra advokater säger att vi får bedriva verksamheten som sådan, och vi tänker följa reglerna som vi förstår dem. Om någon inte håller med blir det förstås upp till rätten att bedöma det. Det är så det fungerar.”

Läs mer: Kinnevik leder vinappen Vivinos miljardrunda

Vivino tog i februari in 155 miljoner dollar, över 1,3 miljarder kronor, i en ny investeringsrunda. I den tog Kinnevik på sig ledartröjan med 70 miljoner dollar, motsvarande 600 miljoner kronor, i en kombination av nya och befintliga aktier.

Systembolaget ska enligt domen nu ersätta Vivinos rättsgångskostnader motsvarande dryga 3 miljoner kronor.

Domen kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen.

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?