1515
Annons

Visa bygger betalningssystem på bitcoin-teknik

Kortjätten Visa experimenterar med ett nytt betalningssystem byggt på blockkedjeteknik, som även ligger till grund för bland annat kryptovalutan bitcoin. 

Foto:Visa

Di Digital har i flera artiklar rapporterat om storbankernas växande aptit för blockkedjor, samma teknik som ligger till grund för bland annat kryptovalutan bitcoin. 

Nordea och SEB är båda medlemmar i samarbetsprojektet R3, där en grupp storbanker tillsammans experimenterar med tekniken.

Nyligen framkom även att bankjättarna UBS, Deutsche Bank, Santander och BNT Mellon vill ta fram en egen kryptovaluta. Den kan vara redo för lansering redan år 2018. 

Nu står det klart att även kortjätten Visa hoppat på blockkedje-tåget. Visa arbetar sedan en tid tillbaka på ett betalningssystem byggt ovanpå blockkedjeteknik, rapporterar Financial Times. Tanken är att det på sikt ska kunna ersätta Swift-systemet, den teknikplattorm som idag hanterar stora pengaöverföringar mellan banker. 

Arbetet sker i samarbete med det brittiska startupföretaget BTL, uppger Financial Times. Den här veckan ska ett litet antal banker bjudas in för att testköra systemet, enligt tidningen. 

En blockkedja är, något förenklat, en digital och gemensam loggbok över tillgångar, dess ägare och genomförda transaktioner. Tekniken kan användas till säker registrering och verifiering av nästan alla slags transaktioner – att upprätta kontrakt, registrera patent eller äktenskapsbevis, fastigheter, utbetalningar av löner eller ersättning till upphovsrättshavare.  

”Det är enorma verksamheter som transfererar miljarder varje dag, som i teorin inte behövs längre. Det är hiskeliga summor pengar som står på spel”, sa Erik Zingmark, ansvarig för svenska Nordeas blockkedje-satsningar, i en intervju med Di Digital

Nyligen investerade svenska SEB Venture Capital 20 Mkr i det danska blockkedjebolaget Coinify, som utvecklar ett system för transaktioner med virtuella valutor

Läs även: 

Foto:

Reportage: Därför sluter storbankerna upp bakom blockkedjan


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?