1515

Vinstras för Lauritz

Auktionshuset Lauritz.com vinstvarnar och sänker resultatprognosen för 2016.

Margrethe Rode Sundström, vd för Lauritz.
Margrethe Rode Sundström, vd för Lauritz.

Auktionshuset Lauritz.com vinstvarnar och sänker resultatprognosen för 2016, främst på grund av lägre provisionsnivåer än väntat under det fjärde kvartalet.

Läs mer: Lauritz skjuter upp notering i sista stund 

Ebitda-resultatet helåret 2016 väntas nu öka med 10 procent från 2015, till 46 miljoner danska kronor. Det kan jämföras med prognosen om en ebitda-tillväxt om 20-40 procent till 50-59 miljoner danska kronor.

"Ledningen kommer i sina planer för 2017 att göra en genomgående översyn av alla affärsområden för att höja intäktstillväxten. Vidare kommer ledningen att öka kommersiella resurser på chefsnivå samt påbörja initiativ för att öka effektiviteten och minska kostnaderna i rörelsen", heter det.

Läs mer: Techbolag riskerar baksmälla på börsen

Lauritz-aktien faller med drygt 5 procent på beskedet.

Vinstvarningen är inte de enda dåliga nyheterna för Lauritzunder veckan. På onsdagen rapporterade danska medier att Henrik Engmark, verksamhetschef i Lauritz, brutit mot insiderregler. Under åtta dagar köpte han 20 000 aktier i Lauritz, vilket motsvarade drygt en femtedel av handeln i aktien. Men han rapporterade in köpen till danska Finansinspektionen först efter fem dagar. Enligt regelverket ska det ta högst tre dagar.

Di Digital / Direkt


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?