Spelstudion Paradox Interactive tappar rejält för första kvartalet i år. Samtidigt uppger bolaget att en börsintroduktion är planerat för slutet av maj.
Mimi Billing
Text
Fredrik Wester, vd för Paradox interactive.
Di Digital avslöjade i mars att spelstudion Paradox interactive skulle till börsen före halvårsskiftet. Nu uppger bolaget att planen är att listas på First North den 31 maj.
”Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra anställda, våra fans och andra investerare med ett genuint långsiktigt intresse för bolaget och dess spel att ta del av vår spännande resa. En större ägarspridning på detta sätt tror vi kommer gynna bolaget både på kort och lång sikt”, skriver vd:n Fredrik Wester i kvartalsrapporten som släpptes under måndagen.
Erbjudandet förväntas uppgå till drygt 16 miljoner befintliga aktier som motsvarar ca 15 procent av det totala antalet aktier i bolaget.
Fredrik Wester och Spiltan, som idag tillsammans äger 76,2 procent av aktierna i Paradox, kommer att fortsätta vara huvudägare för bolaget.
Spiltan är även är delägare i crowdfunding-plattformen Pepins, där en del av aktierna kommer att erbjudas till utomstående investerare.
Samtidigt som nyheten om börsnoteringen kom, släpptes även Paradox kvartalsrapport. Spelstudion har inte släppt några nya spel under det senaste kvartalet och det har påverkat bolagets försäljning. Omsättningen mer än halverades till 93,3 Mkr, att jämföra med 204,7 Mkr för samma period i fjol.
Även resultatet har minskat. För kvartalet hamnade rörelseresultatet på 25,2 Mkr i jämförelse med fjolårets 97,6 Mkr. Det är en minskning med 74 procent.
Svenskarna tummar på hållbarhetstänket när elpriset stiger
Nära hälften av svenskarna kan tänka sig att byta till ett mindre hållbart energialternativ om det innebär att deras egen månadskostnad för el sänks. Det visar en ny undersökning som utförts av Novus på uppdrag av Billogram.
Undersökningen gjordes i mars 2022 i syfte att ta reda på hur de stigande elpriserna har påverkat slutkundernas inställning, ageranden och önskemål gentemot sina energileverantörer. Nu släpper Billogram en rapport där resultaten har sammanställts.
Enligt undersökningen har omkring 8 av 10 konsumenter märkt av att elräkningen blivit högre under hösten och vintern. Många uppger att deras inställning till sin elleverantör har försämrats på grund av de höga priserna, och en betydande del säger att de redan har gjort aktiva förändringar i sina elavtal till följd av detta. Det mest anmärkningsvärda är dock att nära hälften – 45 procent – av de tillfrågade säger sig vara villiga att byta till ett mindre hållbart elalternativ om det sänker deras egna månadskostnader.
Privatekonomin går före hållbar el
Hållbarhet och miljöfrågor har länge präglat de svenska energibolagen och deras arbete. Drygt en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp kommer från produktion av el och värme, och elektricitetens ursprung har därför stor betydelse för miljön. I Sverige har vi idag världens högsta andel förnybar energi. Dessutom är svenskarnas miljömedvetenhet stor och miljöfrågan har länge påverkat kundernas inställning till, och val av, energileverantörer.
Att så många nu säger sig vara villiga att byta till mindre hållbara alternativ tyder på en utbredd priskänslighet bland konsumenterna. Det går i linje med en SCB-undersökning från 2021 som visade att allt fler svenskar oroar sig för hushållets ekonomi – en oro som kan antas ha ökat med vårens börsnedgångar och Riksbankens nyliga höjning av reporäntan.
Få upplever sig ha informerats om stigande elpriser av sin leverantör
Energikrisen har i flera månaders tid fått stor uppmärksamhet, och ibland helt dominerat, i svensk media. Det är också via traditionella medier som majoriteten säger sig ha tagit del av mest information kring de höga elpriserna. Bara 6 procent upplever sig ha fått information direkt från sin elleverantör.
Rapporteringen i media har i hög grad kretsat kring de bakomliggande orsakerna till krisen. Mindre fokus har lagts på information av mer konkret karaktär, kopplad till kundernas egna kostnader – trots att det är vad konsumenterna själva vill veta mer om. I undersökningen uppgav 76 procent att de skulle uppskatta att få information som förklarar den höga kostnaden direkt på sin faktura. Andra ämnen som kunderna gärna vill informeras om direkt av sin leverantör är regeringens elpriskompensation, sätt att minska sin elförbrukning samt hur man går tillväga för att producera egen el.