1515

”Vinstfesten kan vara över för Blocket”

Även en halvhjärtad insats från Facebook skulle kunna förändra den digitala svenska köp– och säljmarknaden radikalt. Lukrativa Blocket kommer antagligen tvingas till eftergifter, skriver Di Digitals Björn Wallenberg.

Foto:Jeff Chiu/AP och Jesper Frisk/DI. Montage.
Foto:Jeff Chiu/AP och Jesper Frisk/DI. Montage.

Den amerikanska marknadsplatsen Ebays aktie föll förra hösten 3,5 procent på beskedet att Facebook skulle börja dirigera sin enorma trafik till digitala radannonser. Därefter har aktien efter flera starka år underpresterat jämfört med Nasdaqs kompositindex.

Så kan det se ut när en aktör av Facebooks storlek börjar kika på en ny marknad.

En stor del av Facebooks jobb är redan gjort

När Mark Zuckerbergs sociala nätverk nu öppnar slussarna till Facebook Marketplace i Sverige och släpper in drygt 5 miljoner svenska dagliga användare lär det ge ringar på vattnet även här.

Läs mer: Nu sjösätter Facebook sin Blocket-dödare i Sverige
Foto:
Facebooks köp- och säljplattform Marketplace tågar in i Sverige och 16 andra europeiska marknader under de närmsta veckorna.

I Sverige heter marknadsledaren inte Craigslist eller Ebay, utan Blocket. För ägarna Schibsted är det inga goda nyheter att få sällskap på marknaden av världens största sociala nätverk.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Sveriges största radannonssajt har nämligen under många år varit en osannolik vinstmaskin för den norska mediekoncernen.

Blocket är en av Sveriges mest besökta sajter. Men vad hjälper det när en av världens mest besökta sajter knackar på dörren

Förra året skrevs Blockets vinst till 471 miljoner eller mer än hälften av omsättningen. Redan för två år sedan omsatte Blocket och övriga radannonssajter i Schibsteds portfölj mer än pappersmedierna och stod för över 80 procent av vinsten. Idag har Schibsted 22 mogna köp– och säljsajter runtom i världen.

Läs mer: Hälften av Blockets omsättning går till vinst

Nätverkseffekten har varit ett skydd mot konkurrens från uppstickare. Blocket är en av Sveriges mest besökta sajter. Men vad hjälper det när en av världens mest besökta sajter knackar på dörren.

En stor del av Facebooks jobb är redan gjort. Innan Facebook Marketplace lanserades hade användarnas egna köp– och säljgrupper på Facebook 450 miljoner besökare i månaden. Nu handlar det om att med ganska enkla medel staga upp ett kundbeteende och dirigera besökarna till en ny sektion på plattformen.

Det är dyrt att förhindra att användarbasen migrerar till Facebook

Facebook har dessutom råd med kostnadsfria radannonser, eftersom målet med satsningen är att hålla kvar användarna så länge som möjligt i det egna ekosystemet och tjäna pengar på riktad reklam.

Det är ingen vild gissning att Blocket kommer att tvingas till eftergifter till kundernas fördel. Det första steget är antagligen att ta bort eller sänka avgifterna för annonser.

Det är dyrt att förhindra att användarbasen migrerar till Facebook. Därför kan vinstfesten vara över för köp– och säljsajterna i Sverige.

Läs mer: Blocket svarar: Vi står för kvalitet
Foto: Jack Mikrut.
"Blocket tar nu en tydligare position gentemot våra konkurrenter som en kvalitetsspelare", säger vd Jan Prokopec till Di Digital.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?